Az air fryer a koronavírus-járvány alatt lett igazi slágertermék, és ma is töretlen a népszerűsége. Érthető a siker, hiszen gyorsan elkészülnek benne a sült húsok és egy kis gyakorlással szinte pillanatok alatt fenséges étel varázsolható benne a család asztalára. Vannak azonban olyan ételek és alapanyagok, melyeket nem ajánlott az air fryerbe tenni, mert komoly bajt okozhatnak. Nemcsak a készülék lesz koszos, de akár égési sérüléseket is okozhatnak.
1. Tésztás-szószos ételek
A nyers tésztát nem lehet elkészíteni az air fryerben, hiszen azt forrásban lévő sós vízben kell puhára főzni, de nemcsak a száraztészta tiltólistás, hanem a különféle szaftos-szószos ételek is. A mártások a forró levegős sütőben a keringetés hatására szétfröccsenhetnek, és nemcsak a gép belseje lesz koszos, hanem akár mi is megégethetjük magunkat, amikor kinyitjuk az air fryert. Ha lasagnét, bolognai spagettit készítenél, ne az air fryerben tedd!
2. Pattogtatni való kukorica
Jó ötletnek tűnhet a zárt terű air fryerben elkészíteni a popcornt, de apró, darabos élelmiszereket nem szerencsés forró levegős sütőbe tenni. Az air fryerek nem képesek olyan magas hőmérsékletet elérni, amin rendesen kipattogna a kukorica, ráadásul a levegő keringetésének hatására az apró szemek beragadhatnak a fűtőelembe, ha pedig beleégnek, kárt tehetnek a gépben.
3. Szárított fűszerek, magvak
Ugyancsak aprószemű élelmiszer minden szárított fűszer és olajos mag. A keringetett levegő ezeket szétfújja, feltapadnak az edény belső falára, a fűtőelemre és odaéghetnek. Ha fűszeres húst teszel az air fryerbe, akkor készíts olajjal nedves pácot és azzal kend be a húst, ezzel is garantálod, hogy a fűszerek megtapadnak rajta és nem repülnek szét.
4. Lágy sajtok
A kiválóan olvadó, lágy sajtok, mint a mozzarella vagy a camembert se kerüljön egymagában az air fryerbe, ugyanis szétfolynak, könnyen letapadhatnak, leéghetnek és csak bosszúságot okoznak a takarítás során.
5. Szőlő és cseresznye
A Teszt Plussz Magazin szerint az apró gyümölcsök különösen veszélyesek, mivel könnyen szétrobbanhatnak. Ha egy kicsi kevert süteményt készítenél az air fryerben, vagy valami szőlős finomságot, jobb ha lemondasz róla, ugyanis ha egészben hagyod a gyümölcsöket, azok akár ki is pukkanhatnak. Vágd apró darabokra és úgy keverd a tésztába, vagy süsd meg hagyományos sütőben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.