Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

Galuska, nokedli, csipetke

Galuska készítése
A magyar konyha egyik legfontosabb körete a galuska vagy nokedli, melyet néhány perc alatt összeállíthatunk, és már főzhetjük is. Közeli rokona a csipetke, melyhez nem kell víz, és levesekbe tesszük szaggatás nélkül. Íme, minden, amit tudni érdemes!

A rokonság: gnocchi, spätzle

A szlovák, ukrán, lengyel és román konyha is ismeri a galuskát, hasonlóképpen készítik, mint mi. A mi galuskánk közeli rokona még a németekajkúak Spätzle-je, melyet az osztrák hüttékben is fogyaszthatunk akár szalonnával, reszelt sajttal, hagymával. Ha Ausztriában járva Nockerl szerepel az étlapon, egy könnyű szuflé jusson eszünkbe, és ne a mi galuskánk.

Nem maradhat említés nélkül az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki), mely krumpligombóc ugyan, de kinézetben hasonlít a mi galuskánkhoz. A szlovákok juhtúrós krumpligaluskája sokunk kedvence, ezt ők bryndzove haluskynak hívják, nálunk juhtúrós sztrapacska néven elterjedt.

A galuska avagy nokedli az egyik legegyszerűbben elkészíthető köretünk (Shutterstock)
A galuska avagy nokedli az egyik legegyszerűbben elkészíthető köretünk (Shutterstock)

Galuska és nokedli

Liszt, tojás, só, víz, olaj. A legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát, más néven nokedlit. Fél kiló liszthez 2 vagy 3 tojást érdemes legalább adni, vannak galuskareceptek melyek 10 deka lisztenként számolnak 1 tojással. Vannak, akik tojásonként 1 pohár tejfölt adnak a liszthez, és így készítik a galuskát, akadnak olyanok is, akik víz helyett tejjel keverik ki a tésztát.

A tökéletes nokedli titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, és a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni.

Gyors összeállítás után a főzés

A galuskákat sós, olajos vízben kell kifőzni. A szaggatásnak legegyszerűbb egy galuskaszaggatóval nekilátni, de sokan a kanállal szaggatós módszert választják. A galuskák akkor készültek el, ha a víz felszínére jöttek. Ne főzzük túl, mert teljesen más íze lesz!

Leszűrjük, lecsöpögtetjük, vannak, akik le is öblítik hideg vízzel. Kezdő galuskaszaggatók figyeljenek: a víz legyen lobogva forró, és ne spóroljunk a hellyel! Ha túl sok galuskát főzünk egyszerre, könnyen összeragadhatnak. Ha forró olajra vagy zsírra tesszük a kész galuskákat, biztosan nem ragadnak össze.

A galuskát tojásosan vagy pörköltek mellé köretként is fogyaszthatjuk (Shutterstock)
A galuskát tojásosan vagy pörköltek mellé köretként is fogyaszthatjuk (Shutterstock)

Galuskából csipetke

A galuskafőzés után a legnehezebb feladat a tál kitisztítása. Ha mosogatószivaccsal mossuk el, az tésztás marad. Inkább szórjunk a maradék folyékony tésztára lisztet, dolgozzuk össze, és az így kapott kemény csipetketésztát formázzuk, szárítsuk meg, és vászonzacskóban tároljuk a következő bablevesfőzésig.

A csipetke

A csipetkét a magyar konyha elsősorban levesbetétként használja. A csipetke és a nokedli között a fő különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb, és azt belecsípjük, vágjuk az ételbe, jellemzően gulyáslevesbe.

Egy 4-6 személyes levesbe elég általában az egy tojásból készített csipetke, melyhez egy tojás elhabarunk, megsózzuk, majd lisztet szitálunk hozzá. Kb. 15 dkg lisztet vesz fel, annak minőségétől és a tojás méretétől függően.

A kemény tésztából hosszú és 1 cm vastag kígyót készítünk, melyet kézzel apró darabokra csipkedünk. Néhány perc alatt megfő a leveseben. Mélyhűthetjük is, és kiszárítva hosszú ideig lehet tárolni vászonzacskóban.

A szlovákok galuskája a sztrapacska. Juhtúróval készítve a legfinomabb (Shutterstock)
A szlovákok galuskája a sztrapacska. Juhtúróval készítve a legfinomabb (Shutterstock)

Tojásos nokedli, tricolor galuska és sztrapacska

Ha az elkészült nokedlire felvert tojást öntünk, és egy kicsit megpirítjuk, máris kész a tojásos nokedli, mely fejes salátával igazi tavaszi kedvenc. Az igazi nagy galuskarajongók akár trikolor galuskát is készíthetnek spenót, paradicsom segítségével, nemzeti ünnepekkor jól mutat.

Galuska alaprecept

Hozzávalók (5-6 személyre)
50 dkg liszt
2 tojás
víz

Elkészítés: A tojásokat dolgozd össze a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű, sima galuskatésztát kapj. A tésztát galuskaszaggatóval szaggasd lobogó sós vízbe. (A víznek folyamatosan forrnia kell, és a fővő tésztát időről-időre meg kell keverni, hogy ne álljon össze.) Ha a tészta megfőtt, feljön a víz tetejére. Szűrd le, öblítsd és csurgasd le, és egy tágas edényben forgasd a felforrósított olajba vagy zsírba.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.