Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Gasztroszótár: mit jelentenek a kacifántos konyhai kifejezések?

A furcsa, idegen eredetű konyhai kifejezések közt néha valóban nehéz eligazodni. Íme egy kis segítség!
Chutney

Az indiai konyha egyik jellegzetes étele egy olyan fűszeres lekvár, ami gyümölcsdarabokat tartalmaz. Gyakran zöldséggel is gazdagítják. Íze jellegzetes, állaga lágy, inkább folyékony, mint sűrű. Előszeretettel fogyasztják előételként vagy mártogatósként, míg Európában gyakran húsok mellé kínálják.

Tippek, trükkök, praktikák >>>

Ganache

Annyit tesz, csokoládékrém. A forráspontig hevített tejszínbe kevert csokit hűlni hagyják, majd felverik, beteszik a hűtőbe, aztán másnap újra felverik. Bonbonforma segítségével csokigolyó is készíthető belőle, de sütemények megtöltésére is alkalmas.

Legírozás

A konyhatechnológiai eljárás lényege, hogy a leveseket (pl. a spárga- vagy cukkinikrémlevest) tejszínnel és tojássárgájával sűrítik be. Tojásonként 100 ml főzőtejszín kell a művelethez. A hozzávalókat kikeverik, majd apránként, állandóan kavargatva hozzáadnak egy kis levest, és ezt az elegyet öntik vissza a fazékba.

Pâté

A hangzatos francia szó pástétomot jelent. A darált húsból, májból vagy halból álló, kenhető pép fűszerekkel, zöldségekkel, de akár alkohollal is ízesíthető. A francia és holland konyha mellett az orosz, a német, a svéd és a magyar gasztronómiában is ismert, kedvelt ételféleség.

Érdekességek >>>

Tarte tatin

A karamellizált almatorta klasszikus francia sütemény. Ahogy nálunk a bejglinek, a franciáknál ennek a süteménynek van annyi változata, ahány ház és étterem... Ez a desszert a franciaországi Orélans-ból származik, nevét első készítőiről, a Tatin kisasszonyokról kapta. A köznyelvben fordított almatortának is nevezik, a sütési metódusra utalva.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.