A fokhagyma nélkülözhetetlen a konyhában: csípős, mégis édes, aromás, ami rengeteg étel (húsok, saláták, szószok stb.) ízét dobja fel, teszi még finomabbá, extrává. Tele van értékes tápanyagokkal: rostokat, szelént, mangánt, valamint C- és B6-vitamint tartalmaz, valamint egy allicin nevű vegyületet, ami fantasztikusan jó gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatású. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk, hogy értékes hatóanyagiból még több hasznosuljon.
Gordon Ramsay YouTube-csatornáján már korábban közzétett egy olyan videót, amelyben megosztotta követőivel az 50 leghasznosabb főzési tanácsát, melyek közül az egyik a fokhagyma aprítására vonatkozik. A mesterszakács a darabolás előtt sót szóra a fokhagymára. Hogy miért? A só megkönnyíti a fokhagyma rostjainak lebomlását, így pedig elkészíthető a lehető legfinomabb fokhagymapép anélkül, hogy valamilyen speciális konyhai eszközt kellene használni.
A sóval megszórt fokhagyma lágyabbá válik (mivel a só kivonja a nedvességet) és könnyebben szeletelhető. Ahhoz, hogy a már említett allicin, ami a különleges ízt adja, létrejöjjön, a fokhagymában lévő két vegyület, az alliin és az alliináz kölcsönhatása szükséges. Ez a kémiai reakció csak akkor megy végbe, ha a fokhagyma sejtjei megsérülnek, például szeleteléssel. Minél jobban lebomlik a fokhagyma, annál több allicin termelődik, és annál erősebb lesz a finom fokhagymás íz.
Ha Ramsay javaslata szerint megsózod a fokhagymát, ne feledd ennek megfelelően módosítani a receptet: valószínűleg picivel több fokhagymát kell hozzáadni, mint amennyit a recept ír, vagy csökkenteni kell az ételhez adott só mennyiségét.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.