Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Praktikus

Gordon Ramsay így készíti a házi fokhagymakrémet – egy apró trükkel még finomabb lesz a végeredmény!

Nem kérdés, hogy Gordon Ramsay főzési tanácsait érdemes megfogadni. Most megnéztük, miért sózza meg a világhírű séf a fokhagymát, mielőtt pépesíti.

A fokhagyma nélkülözhetetlen a konyhában: csípős, mégis édes, aromás, ami rengeteg étel (húsok, saláták, szószok stb.) ízét dobja fel, teszi még finomabbá, extrává. Tele van értékes tápanyagokkal: rostokat, szelént, mangánt, valamint C- és B6-vitamint tartalmaz, valamint egy allicin nevű vegyületet, ami fantasztikusan jó gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatású. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk, hogy értékes hatóanyagiból még több hasznosuljon.

A szeletelt fokhagyma illata és íze intenzívebb / Fotó: Shutterstock
A szeletelt fokhagyma illata és íze intenzívebb / Fotó: Shutterstock

Boltban vásárolt fokhagymakrém? Semmiképp!

Gordon Ramsay YouTube-csatornáján már korábban közzétett egy olyan videót, amelyben megosztotta követőivel az 50 leghasznosabb főzési tanácsát, melyek közül az egyik a fokhagyma aprítására vonatkozik. A mesterszakács a darabolás előtt sót szóra a fokhagymára. Hogy miért? A só megkönnyíti a fokhagyma rostjainak lebomlását, így pedig elkészíthető a lehető legfinomabb fokhagymapép anélkül, hogy valamilyen speciális konyhai eszközt kellene használni.

Csak egy kés és egy csipet só

A sóval megszórt fokhagyma lágyabbá válik (mivel a só kivonja a nedvességet) és könnyebben szeletelhető. Ahhoz, hogy a már említett allicin, ami a különleges ízt adja, létrejöjjön, a fokhagymában lévő két vegyület, az alliin és az alliináz kölcsönhatása szükséges. Ez a kémiai reakció csak akkor megy végbe, ha a fokhagyma sejtjei megsérülnek, például szeleteléssel. Minél jobban lebomlik a fokhagyma, annál több allicin termelődik, és annál erősebb lesz a finom fokhagymás íz.

Ha Ramsay javaslata szerint megsózod a fokhagymát, ne feledd ennek megfelelően módosítani a receptet: valószínűleg picivel több fokhagymát kell hozzáadni, mint amennyit a recept ír, vagy csökkenteni kell az ételhez adott só mennyiségét.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.