Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Praktikus

Ha erre figyelsz grillezés közben, garantáltan nem betegíted meg a családodat

A grillezés az egyik legegészségesebb módja a húsok elkészítésének, hiszen minimális zsiradék felhasználásával lehet mennyien finom ételeket készíteni. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük elő az alapanyagokat és meddig sütjük, ugyanis könnyen létrejöhetnek olyan anyagok, amik elfogyasztva károsak lehetnek!

Amint beköszönt a jó idő, sokan azonnal felállítják a bográcsot vagy kitolják a grillt a kertbe és egészen az őszig odakint a szabadban készítik a finom fogásokat. Egy grillsütőben nemcsak húsokat és halakat, zöldségeket vagy sajtokat süthetünk, hanem bizony péksüteményeket is! Nem árt azonban odafigyelni néhány dologra, ugyanis az egyik legegészségesebbnek tartott főzési-sütési technika, azaz a grillezés is rejt magában veszélyeket!

Így grillezz egészségesen /Fotó: Shutterstock
Így grillezz egészségesen /Fotó: Shutterstock

Miért lehet veszélyes a grillezés?

Amellett, hogy megégethetjük magunkat, a grillezés más miatt is veszélyes lehet az egészségünkre. A grillezés során ugyanis rákkeltő anyagok keletkezhetnek, melyek közül a legjelentősebbek a heterociklusos aromás aminok és a policiklusos aromás szénhidrogének.

Ezek az anyagok akkor képződnek, amikor a hús magas hőmérsékleten, közvetlen láng felett sül, vagy ha a zsír és a hús leve a tűzbe csöpögve füstöt képez, amely visszaszáll a húsra – írja az egeszsegeseletmod.hu. A heterociklusos aromás aminok a húsban lévő kreatin, cukrok és aminosavak reakciójakor keletkeznek magas hőmérsékleten, míg a PAH-ok a szerves anyagok, például a zsír égésekor alakulnak ki.

Mindkét fent említett vegyület képes lehet növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint a kulcs a sütés közbeni hőmérséklet és a sütés időtartama, ezért kimondottan fontos, hogy az alapanyagokat megfelelően előkészítsük és jól grillezzünk.

Hús előkészítése és pácolása grillezéshez

A hús megfelelő előkészítése és pácolása segíthet megakadályozni, hogy létrejöjjenek a káros vegyületek. A grillezni kívánt húsokról szedjük le a felesleges zsírt és vágjuk fel a húsokat kisebb szeletekre, azok ugyanis hamarabb elkészülnek, mint a vastagabb darabok, így kevesebb időt tölt az alapanyag közvetlen hőnek kitéve.

Grillezés során fontos a sütési hőmérséklet és az idő is / Fotó: Shutterstock
Grillezés során fontos a sütési hőmérséklet és az idő is / Fotó: Shutterstock

A húson a pác védőréteget képezhet, ezzel is segítve, hogy ne jöjjenek létre a betegséget okozó vegyületek. A savas pácok, melyekbe citromlé, ecet, joghurt vagy mustár kerül, omlóssá teszik a húsokat, ezzel is lerövidítik a sütési időt. A pácba kerülő fűszerek, melyek gyógynövényként is hatásosak, szintén segíthetnek megakadályozni a káros vegyületek képződését.

Hús grillezése, technikák és megfelelő hőmérséklet

Gyakran hallani, hogy az égett részek fogyasztása rákot okozhat, legyen szó pirítósról, sült húsról vagy pirult halbőrről, hosszú távon nem egészséges ezek elfogyasztása. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy megégjen a grillen a hús, a sajt, a zöldség vagy a hal, ki kell választani a megfelelő technikát!

  • Indirekt grillezés: Használjunk az indirekt grillezési technikát, amely során a hús nem közvetlenül a láng felett, hanem mellette sül. Ez csökkenti a hús hőmérsékletét és a zsír égését.
  • Alacsonyabb hőmérsékleten való sütés: Próbáljunk alacsonyabb hőmérsékleten grillezni. A magas hőmérséklet elősegíti a heterociklusos aromás aminok képződését, ezért a közepes vagy alacsony hőmérséklet használata javasolt.
  • Elősütés: A hús előzetes megsütésével lerövidíthetjük a grillezési időt és csökkenthetjük a rákkeltő anyagok kialakulásának esélyét.
  • Forgatás: A hús gyakori forgatása nemcsak az egyenletes sütést biztosítja, hanem jelentősen csökkentheti a rákkeltő vegyületek képződését is.
  • Zsírmentesítési módszerek: Használjunk alumíniumfóliát vagy csepegtetőtálcát a zsír elvezetésére, hogy az ne csepegjen a tűzbe és ne okozzon füstöt.
  • Grillező rács tisztítása: Tartsuk tisztán a grillező rácsot. A ráégett maradványok és zsírok hozzájárulhatnak a káros vegyületek képződéséhez.
  • Ezekkel a technikákkal nemcsak finomabb, hanem egészségesebb grillezett ételeket is készíthetünk, miközben minimalizáljuk a rákkeltő anyagok jelenlétét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.