Nem válik unalmassá a rántott szelet, ha olykor nem csak zsemlemorzsát használsz a panírozáshoz. A morzsához keverhetsz reszelt sajtot (például parmezánt), durvára darált diót vagy mandulát, szezámmagot.
A hússzelet mártással tálalva még ízletesebb. Készíts házi paradicsom- vagy tejszínes gombaszószt, és kínáld azzal a rántott karajt! Esetleg locsold meg vele a kisütött húst, majd szórd meg reszelt sajttal, amit aztán olvassz rá a sütőben!
A fenti mártásos rántott húshoz tészta, például szélesmetélt is illik, de ha még laktatóbb fogásra vágysz, házi burgonyagombóccal tálald!
Viszonylag drága, és egyáltalán nem könnyű hozzájutni. Ha azonban különlegességet tennél az asztalra, és be is tudod szerezni, megkockáztathatod sertéskaraj helyett a borjúhúst. A vékony hússzeleteket óvatosan kell klopfolni, különben beszakadhatnak. A legjobb, ha a húst két folpakdarab közé teszed, és nyeles serpenyő aljával ütögeted laposabbra.
A rántott csirkét sütőben is elkészítheted. A tepsibe önts kb. 1/2 dl olajat, majd a panírozott húsokat sorban tedd bele! Tetejükre forgácsolj 3-5 dkg margarint, és előmelegített sütőben, 190 fokon pirítsd kb. 30 percig! Aztán fordítsd meg a húsokat, majd további kb. 20 perc alatt süsd készre őket! A rántott hús így omlós lesz, a panír pedig ropogós.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kis fej saláta (tépősaláta), 1 csokor rukola, 2 paradicsom, 1/2 kígyóuborka, 200 g joghurt, 1 tk cukor, 1 ág petrezselyemzöld, 8 szelet (60 dkg) sertéskaraj, 4 szelet sajt (ementáli), 4 szelet sonka, 3 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 3-4 dkg vaj, só, bors, fogvájó
Elkészítése:
1. Két szép salátalevelet félreteszünk, a többit a rukolával együtt falatnyi darabokra tépjük. A paradicsomot vékony cikkekre vágjuk. A hosszában félbevágott uborkát felszeleteljük, és összekeverjük a többi előkészített hozzávalóval.
2. A joghurtot csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítjük, majd belevegyítjük a felaprított petrezselyemzöldet.
3. A laposra vert karajszeleteket megsózzuk, megborsozzuk. Négyet megrakunk 1-1 szelet sajttal és sonkával, majd egy-egy szelet húst helyezünk rájuk. Mélytányérban villával elkeverjük a tojást. A fogvájóval összetűzött hússzeleteket egymás után a lisztbe, a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk.
4. Serpenyőben felhevítjük a vajat, és a panírozott húst közepes hőfokon, mindkét oldalon 8-10 percig sütjük. A salátát tálba halmozzuk, és meglocsoljuk egy kevés öntettel. A maradék öntetet külön tálkában kínáljuk.
A Cordon bleu-t a félretett salátalevelekkel, esetleg citromkarikával és paradicsomcikkekkel díszítjük. Hasábburgonya, ketchup és majonéz illik hozzá.
Elkészítési idő: kb. 40 perc.
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg burgonya, 5 tojás, 10 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó), 1 üveg (370 ml) csemegeuborka, 2-2 ág majoránna, petrezselyemzöld és kapor, 10-10 dkg majonéz és koktélparadicsom, 10 dkg szezámmagos extrudált kenyér vagy keksz, 8 szelet pulykamellfilé, 6 ek liszt, olaj, só, bors
Elkészítése:
1. A burgonyát kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd meghámozzuk. Nyolc perc alatt keményre főzünk 4 tojást. A borsót felengedjük. Az uborkát vastag szeletekre vágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk.
2. A meghámozott tojásokat 8-8 cikkre vágjuk. A majonézt 4 ek uborkalével meg a zöldfűszerekkel összekeverve sózzuk, borsozzuk. A paradicsomot félbevágjuk, a burgonyát felkarikázzuk, és összekeverjük az előkészített hozzávalókkal meg a mártással.
3. A kenyeret szétmorzsoljuk. A húst megszórjuk sóval, borssal, majd egymás után a lisztbe, az elkevert tojásba és a kenyérmorzsába forgatjuk. A felhevített olajban 3-5 perc alatt megsütjük a húsokat, és a salátával tálaljuk. Ízlés szerint díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.