Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Erre az egy dologra figyelj, és tökéletes állagú lekvárod lesz

Sárgabaracklekvár /Fotó: Shutterstock
Nyáron szerencsénk van, hiszen rengeteg friss gyümölcs ízét élvezhetjük, ám a jó idő elmúltával a termés is egyre kevesebb. Ilyenkor életmentő lehet a kamrából előkapott házi lekvár, persze csak akkor, ha jól sikerült az elkészítése.

A lekvárfőzés nem kevés időt és energiát igényel, a gyümölcs betakarításától a főzésen át a kész lekvár dunsztolásáig. Ezért aztán joggal várjuk el magunktól, hogy a végeredmény arányos legyen a befejtetett munkával. Szerencsére igazán nagy hibákat nem tudunk elkövetni, leggyakrabban talán a lekvár állaga nem az igazi. Eláruljuk, hogy min múlik a tökéletes állag, és hogy mire figyelj, hogy se híg, se túl kemény ne legyen a házi lekvárod.

Sárgabaracklekvár /Fotó: Shutterstock
Sárgabaracklekvár /Fotó: Shutterstock

Az első lépések

Igazán finom lekvárt hibátlan és tiszta gyümölcsből készíthetünk. Az is fontos, hogy a befőttesüvegeket is alaposan elmossuk, így elkerülhető, hogy szennyeződés miatt idő előtt megromoljon a lekvár.

Tökéletes állagú lekvár

A gyümölcs mellett a cukor és a pektin a lekvár fő összetevői. Ám utóbbit a friss gyümölcs is tartalmazza valamilyen mennyiségben. A tökéletes állagú lekvár titka pedig annak az ismerete, hogy az adott gyümölcsnek pontosan milyen magas a pektintartalma.

A pektinben gazdag gyümölcsökhöz értelemszerűen kevesebb hozzáadott zselésítőanyagra van szükség, míg az alacsonyabb pektintartalmúakhoz többet is hozzáadhatunk. Ha nem sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, könnyen túl híg vagy túl kemény lehet a lekvár.

A gyümölcsök pektintartalma:

  • A citrom és a narancs, és általában a citrusok, valamint az alma és a körte magas pektintartalmúak. Ezért ezekhez kevesebb hozzáadott sűrítőanyagra van szükség.
  • A bogyós gyümölcsök, például az eper, a málna és az áfonya, illetve a sárgabarack kevesebb pektint tartalmaznak, ezekhez több zselésítőanyagra van szükség.
  • A trópusi gyümölcsök, mint az ananász és a maracuja szinte egyáltalán nem tartalmaznak pektint, ezért ezeket érdemes magas pektintartalmú gyümölccsel kombinálni, ha lekvárfőzésre vállalkozunk.

Ha zselésítőanyag nélkül szeretnénk alacsony pektintartalmú gyümölcsből lekvárt készíteni, akkor a gyümölcsöt ajánlott citromlével összekeverni, mert a citrusfélékből származó természetes pektin reakcióba lép a gyümölcsben lévő cukorral.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kevésbé érett gyümölcsökben több a pektin.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.