Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Praktikus

Így tárold a rizst, hogy sokáig friss maradjon

A legtöbbünk számára a rizs alapélelmiszer, amelyből mindig van otthon egy-egy zacskónyi. Mivel rendszeresen használjuk, nincs ideje megromlani. Ha azonban nem vagyunk nagy rizsfogyasztók, érdemes átgondolni, hol és hogyan tároljuk, hogy sokáig megőrizze a frissességét.

A rizs hihetetlenül sokoldalú: szeretjük köretként, kitűnő egytálételek összetevőjeként, de imádjuk édességekben is. Szerencsére megfelelően tárolva elég sokáig eltartható, ám mint minden élelmiszer, előbb-utóbb a rizs is megromlik.

A rizs egy sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer / Fotó: Shutterstock
A rizs egy sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, milyen típusú

Az, hogy a rizs mennyi ideig áll el a szekrényben vagy a kamrában, attól is függ, milyen fajta. A fehér rizs, mint a jázmin vagy a basmati, hosszabb ideig eltartható: akár 2 évig is eláll, ha egyenletes hőmérsékleten, száraz helyen, jól záródó dobozban/üvegben várja a felhasználást. A barna rizs viszont csak 3-6 hónapig tartható el – ennek oka elsősorban az, hogy a barna rizs megőrzi természetes olajtartalmát, ami aztán idővel megromlik.

Szekrényben vagy hűtőben?

Ha azt szeretnénk, hogy a nyers rizs sokáig elálljon, vegyük ki a gyári csomagolásból, és tegyük át egy jól zárható edénybe – ez segíti távol tartani a kártevőket, és megóvja a nedvességtől is a szemeket. A másik nagyon jó, de ritkán alkalmazott megoldás a fagyasztás, ami különösen a barna rizs esetében indokolt. A hideg ugyanis megakadályozza, hogy a szemekben lévő olaj megavasodjon, és a barna rizs így akár 18 hónapig is eláll.

Otthon érdemes egyből kivenni a gyári csomagolásból / Fotó: Shutterstock
Otthon érdemes egyből kivenni a gyári csomagolásból / Fotó: Shutterstock

Milyen a rossz rizs?

A legtöbb esetben egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy a rizs minősége még megfelelő-e. Először is figyeljünk a látható jelekre: ha a szemek elszíneződtek, vagy apró fekete, szürke pontok láthatók benne, jobb, ha már nem használjuk fel. A romlott rizsnek általában nincs kellemetlen szaga – kivéve, ha barna rizsről van szó –, de ha megérintjük a szemeket, és az állaga fura, olajos, akkor bizony jobb, ha kidobjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.