A rizs hihetetlenül sokoldalú: szeretjük köretként, kitűnő egytálételek összetevőjeként, de imádjuk édességekben is. Szerencsére megfelelően tárolva elég sokáig eltartható, ám mint minden élelmiszer, előbb-utóbb a rizs is megromlik.
Az, hogy a rizs mennyi ideig áll el a szekrényben vagy a kamrában, attól is függ, milyen fajta. A fehér rizs, mint a jázmin vagy a basmati, hosszabb ideig eltartható: akár 2 évig is eláll, ha egyenletes hőmérsékleten, száraz helyen, jól záródó dobozban/üvegben várja a felhasználást. A barna rizs viszont csak 3-6 hónapig tartható el – ennek oka elsősorban az, hogy a barna rizs megőrzi természetes olajtartalmát, ami aztán idővel megromlik.
Ha azt szeretnénk, hogy a nyers rizs sokáig elálljon, vegyük ki a gyári csomagolásból, és tegyük át egy jól zárható edénybe – ez segíti távol tartani a kártevőket, és megóvja a nedvességtől is a szemeket. A másik nagyon jó, de ritkán alkalmazott megoldás a fagyasztás, ami különösen a barna rizs esetében indokolt. A hideg ugyanis megakadályozza, hogy a szemekben lévő olaj megavasodjon, és a barna rizs így akár 18 hónapig is eláll.
A legtöbb esetben egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy a rizs minősége még megfelelő-e. Először is figyeljünk a látható jelekre: ha a szemek elszíneződtek, vagy apró fekete, szürke pontok láthatók benne, jobb, ha már nem használjuk fel. A romlott rizsnek általában nincs kellemetlen szaga – kivéve, ha barna rizsről van szó –, de ha megérintjük a szemeket, és az állaga fura, olajos, akkor bizony jobb, ha kidobjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.