Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Praktikus

Így tárold a rizst, hogy sokáig friss maradjon

A legtöbbünk számára a rizs alapélelmiszer, amelyből mindig van otthon egy-egy zacskónyi. Mivel rendszeresen használjuk, nincs ideje megromlani. Ha azonban nem vagyunk nagy rizsfogyasztók, érdemes átgondolni, hol és hogyan tároljuk, hogy sokáig megőrizze a frissességét.

A rizs hihetetlenül sokoldalú: szeretjük köretként, kitűnő egytálételek összetevőjeként, de imádjuk édességekben is. Szerencsére megfelelően tárolva elég sokáig eltartható, ám mint minden élelmiszer, előbb-utóbb a rizs is megromlik.

A rizs egy sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer / Fotó: Shutterstock
A rizs egy sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, milyen típusú

Az, hogy a rizs mennyi ideig áll el a szekrényben vagy a kamrában, attól is függ, milyen fajta. A fehér rizs, mint a jázmin vagy a basmati, hosszabb ideig eltartható: akár 2 évig is eláll, ha egyenletes hőmérsékleten, száraz helyen, jól záródó dobozban/üvegben várja a felhasználást. A barna rizs viszont csak 3-6 hónapig tartható el – ennek oka elsősorban az, hogy a barna rizs megőrzi természetes olajtartalmát, ami aztán idővel megromlik.

Szekrényben vagy hűtőben?

Ha azt szeretnénk, hogy a nyers rizs sokáig elálljon, vegyük ki a gyári csomagolásból, és tegyük át egy jól zárható edénybe – ez segíti távol tartani a kártevőket, és megóvja a nedvességtől is a szemeket. A másik nagyon jó, de ritkán alkalmazott megoldás a fagyasztás, ami különösen a barna rizs esetében indokolt. A hideg ugyanis megakadályozza, hogy a szemekben lévő olaj megavasodjon, és a barna rizs így akár 18 hónapig is eláll.

Otthon érdemes egyből kivenni a gyári csomagolásból / Fotó: Shutterstock
Otthon érdemes egyből kivenni a gyári csomagolásból / Fotó: Shutterstock

Milyen a rossz rizs?

A legtöbb esetben egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy a rizs minősége még megfelelő-e. Először is figyeljünk a látható jelekre: ha a szemek elszíneződtek, vagy apró fekete, szürke pontok láthatók benne, jobb, ha már nem használjuk fel. A romlott rizsnek általában nincs kellemetlen szaga – kivéve, ha barna rizsről van szó –, de ha megérintjük a szemeket, és az állaga fura, olajos, akkor bizony jobb, ha kidobjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.