Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Praktikus

Így nem barnul meg az avokádó

Az avokádó nagyon gyorsan oxidálódik, vagyis felnyitás után hamar barnul az üde zöld és krémes hús. De van néhány trükk, amivel ez megelőzhető!

Páratlan gyümölcs az avokádó, nagyon egészséges, nagyon finom, rengeteg módon használható - de rendkívül érzékeny is. Nem jó, ha túl kemény, az sem, ha túl puha, de ha sikerül elcsípni a megfelelő érettéget, akkor minden figyelemért kárpótol. Ha salátába tesszük vagy turmixba, akkor gyorsan elfogyasztjuk, de ha csak a felét használjuk el, esetleg krémet készítünk belőle, és csak 1-2 óra múlva szeretnénk tálalni, akkor újabb probléma a barnulás. Ezt viszont el is felejthetjük a következő turpisságokkal. :)

A tökéletes avokádó krémes, élénk színű
A tökéletes avokádó krémes, élénk színű

1. A citrom-trükk

Az oxidációtól - vagyis a barnulástól - megvédhetjük citrommal az avokádó húsát, ahogy az alma és a körte esetében is jól működik. Citromlével kenjük át az avokádó húsát, tegyük zacskóba, és lehetőleg szorítsuk ki belőle a legtöbb levegőt. Abban az esetben, ha használtunk citromot az egyik fél avokádó ízesítésére, a kifacsart citrom húával is nyugodtan átsimogathatjuk a félretett avokádó felületét.

A citrom nem csak az almánál és a körténél segít, hanem az avokádónál is
A citrom nem csak az almánál és a körténél segít, hanem az avokádónál is

2. Az olaj-trükk

Az olaj is nagyon jól véd a levegőtől, így az oxidációtól, remekül konzerválja a pestót, paradicsomszószt is az üvegben - itt is működni fog. Olajba mártott ecsettel kenjük át a másnapra szánt maradék avokádót, így tegyük zárható dobozba vagy zacskóba, majd a hűtőbe.

Olajjal is megelőzhetjük az oxidációt, vagyis a barnulást
Olajjal is megelőzhetjük az oxidációt, vagyis a barnulást

3. A hagyma-trükk

Egy negyed vöröshagymát vagy lilahagymát aprítsunk fel, tegyük egy tálkába, majd helyezzük rá az épp nem használatos fél avokádót héjával együtt. Az egészet zárjuk le frissentartó fóliával, majd mehet a hűtőbe. Mivel a hagyma csak a héjjal érintkezik, nem veszi át a hagyma szagát, viszont az avokádó húsa megőrzi élénk színét.

4. A mexikói trükk

Mexikó egyik emblematikus étele a guacamole, vagyis az avokádókrém. Nagyon egyszerű és sokféle módon variálható, fogyasztják tortillachips-szel mártogatósként, de szószként is salátákhoz, tortillatekercshez.

Tökéletes parti-étel, de gyorsan bebarnul. A mexikóiak az elkészített avokádókrémbe visszateszik az avokádó magját - ettől lassabban barnul. 2-3 órát szépen megőrzi a színét, ez elegendő idő ahhoz, hogy összeérjenek az ízek - és mi is elkészüljünk a partira.

A magot nem kidobni, ha szeretnénk megőrizni az élénk színt
A magot nem kidobni, ha szeretnénk megőrizni az élénk színt

+ 1. A vakuum-trükk

Az olajos és citromos megoldás is arról szól, hogy az avokádó húsát elzárjuk a levegőtől, vagyis megakadályozzuk az oxidálódást. Ha van valakinek vakuumozó szerkezete otthon, az is hathatós a barnulás ellen, de még egyszerűbb, ha frissentartó fóliát simítunk szorosan a gyümölcs vágott felületére. Ha pedig a kész avokádókrémet tennénk el másnapra, akkor simítsunk fóliát a kencére, finoman nyomkodjuk le, majd ntsünk egy kis hideg vizet rá, így teljesen elzájuk a levegőtől. Felhasználáskor öntsük lea vizet, majd húzzuk le a fóliát.

Ha mindent tudni akarsz az avokádóról >>>

Itt vannak a legjobb avokádókrémek >>>

Avokádós receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.