Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Így nem fog a vaj felrobbanni a mikróban

/Fotó: Shutterstock
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet, azonban vigyázni kell: elég néhány perc, és a vaj felrobbanhat.

Szerencsére néhány egyszerű trükkel megakadályozhatod a katasztrófát, és nem kell a mikró belsejéből törölgetned a sárga vajdarabkákat.

Miért robban fel a vaj?

A vaj 80 százaléka tejzsír, 1-2 százaléka tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz – azt pedig tudod, hogy mi történik ha a forró olajhoz vizet adsz: buborékolni kezd, pezsegni és fröcsögni. Pontosan ez történik melegítés hatására a vajban is.

Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet  /Fotó: Shutterstock
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet /Fotó: Shutterstock

A „négyes” szabály

Hogy elkerült a fröcsögést, a vajat szépen, egyenletesen, az alábbi négy szabály betartásával melegítsd:

  1. Meleg (üresen megmikrózott) edénybe tedd a vajat!
  2. Állítsd alacsony fokozatra a mikró teljesítményét!
  3. A melegítési idő elsőre legyen 30 másodperc (kb. 10 dekás vaj esetében). Ha nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces blokkokban folytasd a melegítést.
  4. Az edényt, amiben a vajat olvasztod, fedd le egy darabka viaszpapírral.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.