Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Praktikus

Így nem fog a vaj felrobbanni a mikróban

/Fotó: Shutterstock
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet, azonban vigyázni kell: elég néhány perc, és a vaj felrobbanhat.

Szerencsére néhány egyszerű trükkel megakadályozhatod a katasztrófát, és nem kell a mikró belsejéből törölgetned a sárga vajdarabkákat.

Miért robban fel a vaj?

A vaj 80 százaléka tejzsír, 1-2 százaléka tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz – azt pedig tudod, hogy mi történik ha a forró olajhoz vizet adsz: buborékolni kezd, pezsegni és fröcsögni. Pontosan ez történik melegítés hatására a vajban is.

Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet  /Fotó: Shutterstock
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet /Fotó: Shutterstock

A „négyes” szabály

Hogy elkerült a fröcsögést, a vajat szépen, egyenletesen, az alábbi négy szabály betartásával melegítsd:

  1. Meleg (üresen megmikrózott) edénybe tedd a vajat!
  2. Állítsd alacsony fokozatra a mikró teljesítményét!
  3. A melegítési idő elsőre legyen 30 másodperc (kb. 10 dekás vaj esetében). Ha nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces blokkokban folytasd a melegítést.
  4. Az edényt, amiben a vajat olvasztod, fedd le egy darabka viaszpapírral.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.