A kávézacc sok háztartásban a kukában végzi, pedig áldásos hatása miatt nem lenne szabad megszabadulni tőle! A kávézaccal dúsított föld ugyanis igazi csodaszer, és vannak olyan virágok és növények, melyek kimondottan hálásak lesznek ezért az élénkítő figyelmességért.
A kávéfőzés után megmaradt kávézaccot keverjük a virágföldbe, ugyanis a növények számára értékes tápanyagokkal, nitrogénnel, káliummal és foszforral gazdagítja a földet. Ezek együttesen segítik az egészséges növekedést. A szabadban nevelt növények esetében tavasztól őszig keverjük a földbe, míg szobanövényeknél egész évben dúsíthatjuk kávézaccal a virágföldet – olvasható a Fanny magazinban.
Mielőtt hozzákeverjük a földhöz, érdemes vékony rétegben szétteríteni a zaccot, hogy kiszáradjon és csak azután használjuk fel, ugyanis ezzel megelőzzük a zacc penészedését.
A már kiszáradt kávézaccból nem kell sok, ugyanis könnyen kiégetheti a növények gyökerét. A pontos mennyiség függ az adott földtől, de általánosan elmondható, hogy elég, ha a virágföld 10-20 százalékát alkotja a kávézacc. Ha már végeztünk az ültetéssel és az átültetéssel, akkor sem vagyunk elkésve, ugyanis még utólag is használhatjuk a zaccot. Szórjuk a virágföld tetejére és öntözzük meg a növényt, a víz ugyanis bejuttatja a tápanyagokat a gyökerekhez.
A kávézacc savas kémhatása hasznos lehet a savanyú talajt kedvelő növényeknek, ezért adhatjuk például az azáleánák, hortenziának, áfonyának, de mivel jó nedvszívó- és -megtartó képességű, a páfrányok, árnyékliliomok esetén is használhatjuk.
Nem minden növénynek tesz jót a kávézacc. Mivel jó a vízmegkötő képessége, ezért tilos adni a szárazabb talajt kedvelő növényeknek, például a borzas kúpvirágnak, a levendulának, orchideának, szobai futókának vagy a kaktuszoknak.
Áztassunk be egy-két evőkanál kávézaccot 3-4 liter vízbe, majd hagyjuk állni néhány napig. Az így létrejött tápanyagban gazdag oldatot hígíthatjuk, majd használhatjuk öntözéshez vagy permetezéshez a növényekre. Mivel nitrogénban gazdag, használhatjuk akár a pázsit táplálására is vízzel hígítva.
A kávézacc igazi kincs a kertben, ugyanis nemcsak segíti a növények egészséges fejlődését, de képes távol tartani a csigákat, sőt a komposzthoz keverve még a bomlási folyamatokra is jó hatással van.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.