Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Praktikus

Erre figyelj, és nem lesz keserű az uborka!

Kígyóuborka /Fotó: Shutterstock
Biztosan veled is előfordult már, hogy keserűnek érezted az uborkát. Hogy mi ennek az oka? Egy apróság, ami képes tönkre tenni a legfinomabb uborkasalátát is. Eláruljuk, hogyan előzheted meg a bajt!

Az uborka a nyár egyik kedvenc zöldsége: frissítő, vízben gazdag, imádjuk önmagában, és persze salátaként is – sőt savanyúságként is szívesen fogyasztjuk. Azonban ha a feldolgozásnál nem figyelsz, könnyen megkeseredik minden uborkás finomság, amit készítesz.

Ha így hámozod az uborkát, nem lesz keserű / Fotó: Shutterstock
Ha így hámozod az uborkát, nem lesz keserű / Fotó: Shutterstock

Miért keserű az uborka?

Az uborka jellegzetes keserűsége a cucurbitacinnak köszönhető, egy olyan anyagnak, amely akkor választódik ki, amikor a növény „a túlélésért küzd”, azaz stressznek és kedvezőtlen körülményeknek van kitéve. Legnagyobb mennyiségben a szár és a zöldség találkozásánál található. A szárazság, a fagy és a naphiányos időszakokban érő gyümölcsök a leginkább keserűek. A saját termesztésű zöldségek esetében ez megelőzhető, ha rendszeresen öntözöd az uborkát, és megfelelőn trágyázod. Ám ha a boltból, zöldségestől szerzed be, a megfelelő növekedési körülményekre nem tudsz hatással lenni. Ekkor vajon mi a teendő?

Így szabadulhatsz meg a keserű íztől

A megoldás a hámozásban rejlik. A cucurbitacin ugyanis általában az uborka legsötétebb részén, a vége felé halmozódik fel. Hogy megszabadulj a keserűségtől, kövesd a nagymama módszerét, és mindig a világos oldalról hámozd meg az uborkát a sötét oldal felé, és soha nem fordítva. Ezzel megakadályozhatod, hogy a kellemetlen íz szétterjedjen az uborkán. Végső megoldásként egyszerűen levághatod a sötét végét, és a komposztba dobhatod.

Extra tipp:

Kevésbé lesz keserű az uborka, ha a feldolgozás előtt néhány órára hideg vízbe áztatod.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.