Epres blondie
Mákos guba
Finomfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Zsemlegombóc
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Praktikus

Ki ne dobd a tojás héját! Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod

Tojáshéj /Fotó: Shutterstock
Az ókortól kezdve számos jótékony hatása ismert a tojáshéjnak, ezért tényleg nagy hiba lenne, ha azonnal a kukában végezné. Használjuk ki a benne rejlő pluszt! 

Főzni, őrölni kell

Ha tojás héját is fel akarjuk használni, főzzük 5-10 percig, így megszüntethetjük a héjon található kórokozókat. Hagyjuk megszáradni, majd pucoljuk meg. A felhasználástól függően törjük össze a héjat, vagy kávédarálóval őröljük finom porrá.

Erős csontokért

A héj nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, így természetes módon erősíthetjük a csontokat, ha naponta fogyasztunk belőle: tegyünk egy teáskanálnyi port akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve.

Feszessé teszi

A felvert tojásfehérje őrölt tojáshéjjal összekeverve természetes bőrradírként funkcionál, eltávolítja az elhalt hámsejteket, ráadásul a kalcium segíti a sejtek regenerálódását.

Az ókortól kezdve számos jótékony hatása ismert a tojáshéjnak /Fotó: Shutterstock
Az ókortól kezdve számos jótékony hatása ismert a tojáshéjnak /Fotó: Shutterstock

Kevésbé savas

Ha érzékenyebb a gyomrunk, vagy nem szeretjük a kávé keserű aromáját, főzés előtt tegyünk egy kiskanálnyi tojáshéjport az őrölt kávéhoz, és így főzzük le.

Pangó vízben

Kavics helyett szórjunk a cserép aljára durvára tört tojáshéjat, ami nemcsak ásványi anyagokkal látja el a cserepes növényünket, de levegőssé is teszi a talajt, ezáltal jobb lesz a szerkezete és a vízelvezető képessége.

Elűzi a kártevőt

Ha szívesen kertészkedünk, a kiszárított, durvára őrölt tojáshéjat szórjuk a növények köré. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a csigák és más kártevők lelegeljék a zöldség- vagy fűszernövényünket.

Az apróra morzsolt tojáshéj kiváló
Az apróra morzsolt tojáshéj kiváló

Rajzoljunk vele

Aszfaltkrétát is készíthetünk, ha a kávédarálóban porrá tört száraz tojáshéjakat összegyúrjuk liszttel, kevés forró vízzel, ételszínezékkel. Formáljunk belőle hengert, csomagoljuk papírtörlőbe, és így hagyjuk néhány napig száradni.

Odakozmált az étel?

Szórjunk az odaégett lábas aljára összetört, kiszárított tojáshéjat, tegyünk hozzá sót és kevés forró vizet, majd így mossuk át az edényt.

Védi a fogakat

Megelőzhetjük a lyukas fogakat, ha fogkrémet készítünk belőle. Keverjünk össze egy negyed csésze porított tojáshéjat két evőkanál szódabikarbónával, két evőkanál kókuszolajjal. Tegyük egy jól záródó üvegcsébe, és használjuk fogkrémként a megszokott módon.

Sajgó ízületekre

Mivel kollagént és glükozamint tartalmaz, támogatja az ízületek regenerálódását. Az összetört héjra öntsünk almaecetet, majd hagyjuk állni néhány napig, hogy teljesen feloldódjon benne. Az így keletkező oldat már használható a fájó pontokon.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.