Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Praktikus

Ezt 10-ből 9-en elrontják, ha kovászos uborkát készítenek - egy erdélyi nagyi árulta el a titkot

A kovászos uborka a világ egyik legegyszerűbb - és sokak szerint a legfinomabb - savanyúsága, de bármilyen hihetetlen: elrontani is pont ilyen egyszerű. Van ugyanis egyetlen aprónak tűnő, de valójában nagyon fontos részlet, amire, ha nem figyelünk, a több napos várakozás végén a hűtő helyett a kukában köt ki a várva várt kovi ubi!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy kovászos uborka nélkül nincs nyár, hiszen a bográcsos ételek, mint például a paprikás krumpli, a pincepörkölt vagy a slambuc szinte elképzelhetetlenek nélküle. A kovászos uborkát egyszerű elkészíteni, ám van egy nagyon fontos alapszabály, amit érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy tökéletes, isteni finom és roppanós legyen a végeredmény.

A  kovászos uborkát nagyon egyszerű elkészítnei - de elegalább ilyen egyszerű elrontani!
A kovászos uborkát nagyon egyszerű elkészítnei - de elegalább ilyen egyszerű elrontani!


Egy tapasztalt erdélyi háziasszony elárulta, mi a titok: az ideális erjedési idő betartása, és a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Tehát az, hogy soha ne érleljük az uborkát tűző napon, mert az túl gyors erjedést eredményezhet, ami elpusztítja a kovászolást végző élesztőgombákat, így az uborka megromlik, megkeseredik. Ha a megfelelő 26 fok körüli hőmérsékletet biztosítjuk, akkor 3-4 nap alatt elkészül a savanyúság.

A kovászos uborka receptje

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
  • 4 l víz

Elkészítés:

  1. Egy 5 literes befőttesüveget alaposan elmosunk és kiforralunk.
  2. A sós uborkaléhez 4 liter vizet forralunk fel, és literenként 1 púpozott evőkanál sót adunk hozzá. A lé akkor jó, ha egy fokkal sósabb, mint amit kellemesnek ítélünk.
  3. Az uborkákat alaposan megmossuk, a szúrós szőröket eltávolítjuk, és két végét levágjuk, hogy elkerüljük a keserűséget. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk őket.
  4. A fokhagymát megpucoljuk, a kaprot megmossuk.
  5. Az üveg aljára tesszük a kapor felét és a fokhagyma felét, majd szorosan telepakoljuk a bevagdosott uborkákkal. A tetejére tesszük a maradék kaprot és fokhagymát, majd felöntjük a sós lével, hogy ellepje az uborkákat.
  6. A tetejére tesszük a kenyérszeletet.
  7. Az üveget egy tányérra helyezzük, és a tetejére is teszünk egy tányért. 3-5 nap múlva kész is az uborka. Fontos, hogy a lé mindig ellepje az uborkát és a kenyeret, különben penészedés vagy kiszáradás léphet fel.

Tipp: Kóstolás után, ha jónak ítéljük az uborkát, szedjük ki egy tálba, és a leszűrt levet ráöntve hűtőben tároljuk.

Ezért együnk minél több kovászos uborkát!

A kovászos uborka fogyasztása élettani szempontból is fontos: Jót tesz a gyomornak, elősegíti az emésztést, és antibiotikum­kúra idején regenerálja a károsodott bélflórát. A benne található enzimek megakadályozzák a puffadást okozó baktériumok és gombák elszaporodását.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.