Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Praktikus

Így tárold a lekvárokat és befőtteket, hogy sokáig élvezhesd a nyár kincseit

A befőzés nagy munka, a házi befőttek, lekvárok nagy kincsnek számítanak. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig fogyaszthassuk a finomságokat, néhány egyszerű szabályt célszerű betartani. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha idén te is sokat dolgoztál, míg üvegbe kerültek a gyümölcsök.

Vajon a nyáron otthon eltett lekvár meddig fogyasztható? Ha kibontjuk, muszáj hűtőbe tenni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések gyakran felmerülnek, és a válasz nem mindig egyértelmű. A Fanny magazin cikkében összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy miként lehet akár egész télen át élvezni a zamatos, édes ízű befőtteket, lekvárokat.

Ha szeretnéd egész télen át élvezni a befőttek, lekvárok adta örömöket, a legfontosabb, hogy megfelelő helyen tárold az üvegeket! / Fotó: Shutterstock
Ha szeretnéd egész télen át élvezni a befőttek, lekvárok adta örömöket, a legfontosabb, hogy megfelelő helyen tárold az üvegeket! / Fotó: Shutterstock

1.

A lekvárokat és a befőtteteket nem kell hűtőben tárolni, még felbontás után sem. A gyümölcsökben található gyümölcscukor, valamint a készítéskor hozzáadott plusz cukor kiváló tartósítószer, nem kell azon aggódnunk, hogy tönkremennek. A bontatlanok akár évekig is elállnak, csupán az ízük gyengülhet. A kinyitott üvegeket próbáljuk meg néhány hónapon belül elfogyasztani.

2.

A legjobb hely a befőttek és lekvárok számára a kamra, ahol sötét és hűvös van. Arra figyeljünk, hogy a spejz ajtaja mindig legyen becsukva, pláne a fűtési szezon alatt, hogy a meleg ne jusson be. A garázsban kialakított külön polc is megfelelő alternatíva lehet.

3.

A kisebb lakásokban nem mindig van kamra, de ez nem akadálya annak, hogy biztonságos helyen tudjuk lekvárunkat vagy befőttünket. A konyhaszekrény vagy akár egy beépített ruhásszekrény is megfelelő hely lehet, ha nincs a közelében radiátor vagy meleget kibocsátó háztartási gép. A legjobb, ha van a szekrényen szellőző rés, ha nincs, akkor naponta nyissuk ki 2-3 percre.

4.

Ha minden évben csinálunk befőttet, akkor érdemes az üvegre feljegyezni, hogy mikor készült, valamint azt, hogy mit tartalmaz. Az újak kerüljenek mindig a polc hátuljára, hogy készítési sorrendben fogyjanak el a finomságok.

A címkére mindig írd rá, hogy mikor készült és mit rejt az üveg! / Fotó: Shutterstock
A címkére mindig írd rá, hogy mikor készült és mit rejt az üveg! / Fotó: Shutterstock

5.

A készletet érdemes havonta ellenőrizni, hogy nem mentek-e tönkre. Ha egy lekvárban vagy befőttben a penészedés jeleit látjuk, akkor azonnal dobjuk ki. A rossz üvegek elindíthatnak egy penészedési folyamatot, így nem csak egy, hanem akár az összes többi is fogyaszthatatlanná válhat.

6.

A diétás lekvárok gyorsabban megromolhatnak, mint a cukros verziók, hiszen nincs bennük cukor, ami tartósítaná őket. Ha jól készítettük el, akkor felbontás nélkül szintén elállnak néhány évig, azonban, ha kinyitjuk, akkor egy, maximum két héten belül el kell fogyasztanunk.

7.

A lekvárt és befőttet csak tiszta kanállal szedjük, ha lenyaltuk, akkor ne nyúljuk bele újra az üvegbe. A nyálban ugyanis olyan enzimek találhatóak, amitől az étel sokkal gyorsabban kezd el megromlani, akár 2-3 nap alatt is tönkremehet.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.