Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Dödölle - az eredeti recept
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Lenmagolaj: kincset érő alapanyag, de tönkreteszed, ha nem így tárolod

Lenmagolaj
A lenmag csodálatos alapanyag, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ha viszont nem figyelünk oda a belőle készült olaj tárolására, könnyedén nehéz helyzetben találjuk majd magunkat!

A lenmagolaj fogyasztásának számos előnye van: számos érv szól a lenmagolaj rendszeres fogyasztása mellett. Mint korábban is írtunk róla, segítségünkre lehet például azért, mert:
 

  1. az apró magvak tele vannak értékes tápanyagokkal,
  2. kiváló antioxidáns,
  3. fehérjedús alapanyag,
  4. rostban gazdag alapanyag,
  5. gyulladáscsökkentő hatással bír,
  6. sok benne az omega-3 zsírsav,
  7. fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet,
  8. megőrzi a belek egészségét,
  9. segít a fogyásban,
  10. megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Nőknek kifejezetten ajánlott fogyasztása, ugyanis normalizálja a menstruációs ciklust, segít a menopauza kezelésében és csökkenti a csontritkulást is. A legjobb, ha őrölve fogyasztjuk, ugyanis egészben hagyva a mag külső, kemény héja miatt emésztetlenül halad át a bélrendszeren, vagyis nem tudjuk kinyerni belőle az összes hasznos anyagot. Amennyiben ezt az őrölt lenmagot nem szeretjük, a hidegen sajtolt lenmagolaj lesz a jó választás, amit azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan tárolunk.


Lenmagolaj tárolása: ez a legjobb módszer

A lenmagolaj sajnos hamarabb romlik, mint a többi növényi alapú zsiradék. Mivel hamar avasodik, felbontás után néhány hónapig élvezhetjük csak jó ízét – és ez az időszak jelentősen rövidül, ha nem tesszük az olajat hűtőbe. Ha megbontunk egy üveg lenmagolajat – tehát a folyadék érintkezik a levegővel –, hűtőben tárolás mellett is érdemes 2-3 hónapon belül elhasználni, máskülönben megromlik.

Fontos, hogy a hidegen sajtolt olajat felhasználás során se hőkezeljük, vagyis ne melegítsük, ne főzzünk vagy süssünk vele, mert akkor jótékony hatásait elveszíti. Fogyasszuk inkább salátákon, pirítósra csepegtetve vagy joghurtba keverve, például így. 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.