A mángold könnyen termeszthető, finom, mégis kevesen fogyasztják rendszeresen. Mivel nagyon egészséges zöldségről van szó, ne mondj le róla: ha van kerted, előnyben vagy, de ha nincs, balkonládában is termesztheted.
Ezt a gyönyörű zöldséget először Arisztotelész említette meg az i.e. IV. században, de nem csak a görögök, a rómaiak is nagyra tartották az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Írásos feljegyzések arról árulkodnak, hogy már 300-400 évvel ezelőtt is termesztettek kis hazánkban és a környező országokban is mángoldot, ami a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Húsos, fehér gyökerei vannak, levelei 40-50 cm hosszúak, húsosak és hullámosak. Igazán szépek a vörös levélnyelű és pirosas levéllemezű fajták; nagyon sok virágágyásban dísznövényként tartják.
Akár kertben, akár ládában termesztesz mángoldot, fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő-képességű, és tápanyagban gazdag legyen, ezért érdemes ültetés előtt a (virág)földet érett komposzttal dúsítani, lazítani. Az enyhén savas földet szereti, ezért válassz ennek megfelelően virágföldet. Egy nagy méretű balkonláda elég is lesz a mángoldnak, ezt töltsd fel a virágföld és a komposzt keverékével, és jöhet a vetés: kb. 2 centi mélyre vesd a magokat, úgy, hogy egy-egy növény között maradjon 20-30 centi hely a fejlődéshez. A mángold a védett, félárnyékos helyet szereti, ha ilyen az erkélyed, biztos, hogy kb. 2 hónap múlva már szüretelheted is a friss zöldséget. Mivel jól tűri a hideget, és az itthoni telek gyengék, nem veszélyezteti a fagy a termést.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.