Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hiába köszöntött be az ősz, attól még nem kell lemondanunk a saját nevelésű friss zöldségekről. Van olyan kevésbé ismert, de szerencsére egyre népszerűbb zöldségünk, ami még az erkélyen is megterem ilyenkor: ez a mángold.

A mángold könnyen termeszthető, finom, mégis kevesen fogyasztják rendszeresen. Mivel nagyon egészséges zöldségről van szó, ne mondj le róla: ha van kerted, előnyben vagy, de ha nincs, balkonládában is termesztheted.

Mángold
A mángoldot sok helyen dísznövényként tartják / Fotó: Shutterstock

Mi a mángold?

Ezt a gyönyörű zöldséget először Arisztotelész említette meg az i.e. IV. században, de nem csak a görögök, a rómaiak is nagyra tartották az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Írásos feljegyzések arról árulkodnak, hogy már 300-400 évvel ezelőtt is termesztettek kis hazánkban és a környező országokban is mángoldot, ami a cukorrépa és a cékla közeli rokona. Húsos, fehér gyökerei vannak, levelei 40-50 cm hosszúak, húsosak és hullámosak. Igazán szépek a vörös levélnyelű és pirosas levéllemezű fajták; nagyon sok virágágyásban dísznövényként tartják.

Így termeszthetsz mángoldot

Akár kertben, akár ládában termesztesz mángoldot, fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő-képességű, és tápanyagban gazdag legyen, ezért érdemes ültetés előtt a (virág)földet érett komposzttal dúsítani, lazítani. Az enyhén savas földet szereti, ezért válassz ennek megfelelően virágföldet. Egy nagy méretű balkonláda elég is lesz a mángoldnak, ezt töltsd fel a virágföld és a komposzt keverékével, és jöhet a vetés: kb. 2 centi mélyre vesd a magokat, úgy, hogy egy-egy növény között maradjon 20-30 centi hely a fejlődéshez. A mángold a védett, félárnyékos helyet szereti, ha ilyen az erkélyed, biztos, hogy kb. 2 hónap múlva már szüretelheted is a friss zöldséget. Mivel jól tűri a hideget, és az itthoni telek gyengék, nem veszélyezteti a fagy a termést.

Mángold
A mángold nemcsak finom, hanem szép is / Fotó: Shutterstock

Miért egészséges a mángold?

  • A mángold gazdag A-, C-, B6- és K-vitaminban, folsavban. Ezek a vitaminok segítik a bőr, a látás és a csontok egészségének fenntartását. 
  • Az olyan antioxidáns anyagok, mint a béta-karotin és a lutein segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, csökkentve a sejtkárosodást és a krónikus betegségek kockázatát.
  • A mángold nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, ami segíti az emésztést, támogatja a bélrendszer egészségét, és hozzájárul a vércukorszint szabályozásához. A rostban gazdag ételek hosszabb teltségérzetet biztosítanak, így segíthetnek az optimális testsúly megőrzésében, a diétákban.
  • A benne található fitonutriensek, különösen a polifenolok, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami segíthet csökkenteni a szervezetben kialakuló krónikus gyulladások kockázatát.
  • A mángoldban található magnézium, kálium és vas elősegíti a vérnyomás szabályozását, a szív megfelelő működését és a vér oxigénellátását. Káliumtartalma különösen fontos lehet a magas vérnyomás megelőzésében.
  • Mindössze 20 kalóriát tartalmaz 100 grammja, így ideális választás azok számára, akik alacsony kalóriatartalmú, de tápanyagban gazdag ételeket keresnek.
  • A mángoldban lévő alfa-liponsav segíthet javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszintet, ami különösen előnyös lehet a cukorbetegek számára.

 

Mángoldfőzelék sajtos bundás kenyérrel

Mángoldfőzelék sajtos bundás kenyérrel
Mángoldfőzelék sajtos bundás kenyérrel / Fotó: Mindmegette

 

 

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.