Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Praktikus

Így válassz tojást, ha biztosan frisset akarsz venni!

A tojás fontos része az étkezésnek, amiről sokan megfeledkeznek. Kiváló minőségű fehérjeforrás, ezenkívül fontos vitaminokat is tartalmaz. Pillanatok alatt készíthetünk belőle királyi reggelit vagy vacsorát! Mutatjuk, mi alapján válasszunk!

1. Válogassunk kedvünk szerint

A legtöbb nagy élelmiszer-áruházban előre dobozolt tojások kaphatóak, így biztosan mindegyikben találunk olyan darabot, amit nem találunk megfelelően, emiatt egymás után nyitogatjuk a dobozokat. Éppen ezért időtakarékosabb, ha olyan boltba megyünk, ahol magunknak rakhatjuk össze a dobozt.

A dobozos tojásokat mindig vizsgáljuk meg vásárlás előtt, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy darab meg van repedve - ilyenkor cseréljük! (Fotó: Shutterstock)
A dobozos tojásokat mindig vizsgáljuk meg vásárlás előtt, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy darab meg van repedve - ilyenkor cseréljük! (Fotó: Shutterstock)


2. Egyesével nézzük át

A dobozos tojásokat mindig vegyük alaposan szemügyre a vásárlás előtt, hiszen előfordulhat, hogy egy-egy darab meg van repedve. Ezeket nyugodtan kicserélhetjük egy másik dobozban lévővel.

3. Megéri nagyobbat venni?

Bár elsőre kedvezőbbnek tűnhet az S méretű tojások ára, mint az XL-eseké, súly szerint is ellenőrizzük az árát. Meglehet, hogy néhány száz forinttal többet fizetünk, mennyiségben viszont jóval többet kapunk.

4. Ezt jelentik a számok

A tojásokon mindig találunk egy számsort. Az első szám jelöli azt, hogy a tojást tojó tyúkot milyen körülmények között tartották. A 0-tól 3-ig terjedő skála ezeket jelenti: 0 az ökológiai, 1 a szabadtartás, 2 alternatív és a 3 pedig a ketreces tartás.

5. Ezért válasszuk a biot

A tojás minősége nem az állat tartásán, hanem a tápanyagon múlik. Az ökológiai, azaz bio tartásnál biztosak lehetünk benne, hogy a tyúkot megfelelő körülmények között tartották, valamint jól is táplálták.

A tojásban előfordulhatnak elváltozások, de nem mindegyik jelent egyértelműen problémát (Fotó: Shutterstock)
A tojásban előfordulhatnak elváltozások, de nem mindegyik jelent egyértelműen problémát (Fotó: Shutterstock)


6. Innen tudjuk, hogy magyar

A tojáson lévő lenyomatból azt is megtudhatjuk, honnan származik. Ha magyart szeretnénk venni, akkor keressük a „HU” feliratot.

7. Világos vagy sötét?

Sokan úgy gondolják, hogy minél világosabb egy tojás, annál egészségesebb. Ez nem így van. A héj színe nem a minőségtől függ, hanem attól, hogy mennyi fény érte a tojásokat.

8. Szigorúan csak használat előtt

A tojást, akár csak a gyümölcsöt vagy zöldséget mindig a használat előtt szabad csak megmosni. Észre sem vesszük, de a vízsugár apró repedéseket ejthet rajta, amin keresztül a vízben lévő baktériumok bejutnak a tojásba.

9. Figyeljük a dobozt

Mindig ellenőrizzük a tojás dobozán a szavatosságot vagy a csomagolás időpontját! A vásárlástól számítva legkésőbb három héten belül el kell fogyasztani, mert utána már megjelenhet benne a szalmonella.

Alkalmazzuk a vízteszetet: a tál alján fekvő tojást bátran használjuk, de ha elkezd lebegni, akkor inkább dobjuk ki.  (Fotó: Shutterstock)
Alkalmazzuk a vízteszetet: a tál alján fekvő tojást bátran használjuk, de ha elkezd lebegni, akkor inkább dobjuk ki. (Fotó: Shutterstock)


10. Tegyük bele a vízbe

Ha kételkedünk a tojás frissességében, akkor dobjuk egy vízzel teli edénybe. A tál alján fekvő tojást bátran használjuk, de ha elkezd lebegni, akkor inkább dobjuk ki.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.