Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Kínai szezámmagos csirke
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Praktikus

Önts tejet a paradicsomra, csodálatos eredménye lesz

Igaz, szokatlan megoldásnak tűnhet, hogy tejjel gondozzuk a kertben a paradicsomot, a növény mégis meghálálja e különleges gondoskodást. Próbáld ki, megéri!

A tej kalciumtartalma nem csak számunkra, a csontjaink egészsége szempontjából lehet fontos. A növények – főképp a paradicsom – is meghálálják, ha alkalmanként megöntözzük őket az értékes itallal.

Tej és víz megfelelő arányú keverékével vegyszermentes permetet készíthetünk a paradicsomokra /Fotó: Shutterstock
Tej és víz megfelelő arányú keverékével vegyszermentes permetet készíthetünk a paradicsomokra /Fotó: Shutterstock

1. véd a betegségektől

Vegyszer nélkül is nevelhetünk egészséges paradicsompalántákat. A tejben lévő kalcium segíthet megelőzni a hőingadozás miatti csúcsrothadást, emellett gombaölő hatással is rendelkezik, és a baktériumok ellen is véd. Sőt, bizonyos kártevők, mint például a levéltetvek, takácsatkák és poloskák ellen is hatékonyan.

2. Magas zsírtartalmút válasszunk

A tejjel kevert pertmetezőléhez a legjobb, ha házi tejet vásárolunk, de a bolti is megteszi. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy legalább 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú legyen az ital. Az ugyanis jobban megtapad a növény levelein, így hatékonyabban véd a különböző kártevők és betegségek ellen.

3. Megfelelő arányokkal

A permetlét házilag is elkészíthetjük. A kertészeti szakemberek 1:6 arányú keveréket ajánlanak, azaz 1 rész tejhez keverjünk 6 rész vizet. Ha a paradicsompalántán gyakran megjelennek a levéltetvek, megelőzésképpen adhatunk a keverékhez egy evőkanálnyi káliszappant is.

4. Óvatosan permetezzük

A házi keverékkel a növények szárát és leveleit kezelhetjük, a palánták tövét pedig meg is locsolhatjuk vele, hogy a gyökerek könnyebben felvegyék a kalciumot. Arra vigyázzunk, hogy ne gyűljön össze sok folyadék a növény tövében, mert a pangó nedvesség kedvez a gombás fertőzéseknek, amire a paradicsom egyébként is hajlamos. Emellett a túl sok tej miatt rothadásnak indulhat a palánta.

5. Ismételjünk

A locsolást, permetezést szükség esetén 10 naponta ismételjük meg. Nagyobb esőzést követően például érdemes újra lepermeteznünk a növényt, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket. A tejes permetszer a megelőzésben segít, a már kialakult betegséget ne kezeljük vele.

6. A többi növény is meghálálja

Nemcsak a paradicsom kedveli a házi tejes keveréket. A paprikára is jó hatással van, de meghálálja az uborka, a karalábé, a zeller és még a bazsalikom is. Sőt, a rózsán és a csemegeszőlőn kialakuló lisztharmat ellen is védekezhetünk a tejes permetezéssel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.