Mindannyian szeretjük a paradicsomot, nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb kerti zöldség. Ne feledkezzünk meg a rendszeres kacsolásról, metszésről sem, mert ez elengedhetetlen a bőséges terméshez. A Ripost.hu megírta, miért fontos ez, és hogyan kell helyesen elvégezni.
A paradicsomok növekedés szempontjából két fő kategóriába sorolhatók: determinált és folyton növő fajták. A determinált fajták alacsony növekedésű bokorparadicsomok, amelyeknél nincs szükség kacsolásra, mivel egy bizonyos méret elérése után megállnak a növekedésben. A folyton növő paradicsom őszig folyamatosan érleli a termést és megszakítás nélkül nő, ezért már az ültetéskor érdemes mellé egy kétméteres támasztókarót szúrni. A növekedése során folyamatosan kötözni kell, hogy a súlya alatt ne törjön el, ráadásul így az egész lombozat fényhez és levegőhöz jut, ami gyorsítja a gyümölcsök érését.
A „kacs” népiesen a levélnyél és a szár között folyamatosan növő hónaljhajtást jelenti, és ha nem történik meg a metszése, akkor ezek túlzottan megerősödnek, a növény kezelhetetlen bokorrá válik, energiáját a növekedésre fordítja, így kisebb és kevesebb termést fog hozni. Az egészséges paradicsomok fejlődéséhez napfényre van szükség, de a túl nagy lombkorona beárnyékolja a gyümölcsöket. Ráadásul a sűrű lombozat nehezebben szárad ki, és a párás, nedves környezetben könnyebben terjednek a gombás fertőzések is. A metszés javítja a levegőáramlást, ami tovább csökkenti a megbetegedések kialakulásának esélyét.
+ TIPP:
A hónaljhajtások mehetnek a komposztba, de a nagyobb hajtásokat elültethetjük, hogy új paradicsomokat neveljünk belőlük. Ehhez a zöld hajtásokat cserépbe, legalább 5-10 cm mélyen ültessük el tápdús kerti földbe, és tegyük védett helyre, például az ablakpárkányra. Rendszeresen öntözés mellett késő ősszel paradicsomot érlelnek!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.