Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

9 tökéletes helyettesítő, ha nem kapsz sehol vaníliarudat

Probléma sütés közben
Talán nem mondunk újat azzal, hogy a főzés és a sütés a problémamegoldásról szól. A szépsége abban rejlik, hogy megpróbálunk tökéleteset alkotni – akkor is, ha éppen nincs otthon egy hozzávaló. Vaníliarudat például ritkán kapni, a helyettesítésére viszont számtalan alapanyag jó lehet, mutatjuk, melyek ezek.

Mit tehetünk, ha a receptben vaníliarúd kikapart belseje szerepel, de nem tudunk sehol vaníliarudat vásárolni és egyébként a költségvetésünk sem engedi meg ezt a kis luxust? Jó hír, hogy minden helyzetben meg lehet találni a megfelelő helyettesítőt.

A vaníliarúd a Vanilla planifola nevű növény fermentált toktermése. A legértékesebb és legfinomabb része a magjai, és íze akkor a legintenzívebb, ha a rúd még puha.

Juharszirup

A juharszirup nemcsak az amerikai palacsintához illik, rengeteg édességben – kevert tésztákban, gofriban, muffinban sőt még francia pirítósban is – helyettesíthetjük ezzel a vaníliát. Enyhén karamellás íze jól érvényesül a sütikben. Már nálunk is kapható ízesített juharszirup is. Ha éppen vaníliás van a kamrában, észre sem vesszük a cserét.

Mandulakivonat

A vanília aromás, diós ízét nyújtja a mandulakivonat. Olcsó és sokáig eláll; ha beszerzünk egy fiolányit, biztos, hogy vészhelyzetben kéznél lesz.

Méz

Mézzel nagyon sok mindent helyettesíthetünk. Ha vanília helyett használunk mézet ügyeljünk arra, hogy a receptben írt cukormennyiséget csökkentsük, illetve számoljunk azzal is, hogy a desszertünk ragacsosabb lesz.

Ha mézet használunk, mindenképp csökkentsük a cukor mértékét, nehogy túl édes legyen a sütemény/ Fotó: Shutterstock
Ha mézet használunk, mindenképp csökkentsük a cukor mértékét, nehogy túl édes legyen a sütemény/ Fotó: Shutterstock

Vaníliapor

Vaníliaporral leggyakrabban kávé- és forró csoki különlegességek fogyasztásakor találkozhatunk: általában csipetnyi vaníliaporral és fahéjjal teszik még zamatosabbá ezeket az italokat. A vaníliarúdból készült őrlemény tökéletes desszertekhez is. Ízes aromája a fügére és a mazsolára emlékeztet.

Fűszerek

Sok fűszer ugyanolyan hatást vált ki, mint a vanília. Így helyettesítheted például fahéjjal, szerecsendióval vagy szegfűszeggel. Ezek a fűszerek olcsóbbak, mint a vaníliarúd, és minőségüket is tovább megőrzik.

Vaníliafagylalt

Turmixok, parfék vagy bármilyen fagyasztott desszert készítésénél simán helyettesíthetjük a vaníliát vaníliafagyival.

Vaníliás mandulaital

Előnyben a növényi italt fogyasztók! Náluk nagyobb eséllyel lesz vaníliás mandulaital a hűtőszekrényben, ami történetesen remekül helyettesíti a sütikben a vaníliát. Bármilyen más vanília ízű növényi italt használhatunk. A receptben írt folyadékmennyiséget ne felejtsük el csökkenteni!

A vaníliával ízesített növényi ital szuper helyettesítője a vaníliarúdnak/ Fotó: Shutterstock
A vaníliával ízesített növényi ital szuper helyettesítője a vaníliarúdnak/ Fotó: Shutterstock

Bourbon

A bourbon kedvelt sütési alapanyag: javítja az ételek nedvességtartalmát, állagát. Mivel a bourbont tölgyfából készült hordóban érlelik, enyhe füstölt vanília íze van. Használatával fokozhatjuk a vaníliaízt például a diós lepényben, a csokis sütikben vagy a mézeskalácsban.

Csokoládé

Ha a fentiek közül egyik sem szimpatikus helyettesítő, egyszerűen adjunk a sütihez egy kis csokit. Soha nem hibázhatunk, ha a süteményünket csokival dobjuk fel...

Olvass tovább arról, mit mivel helyettesíthetsz:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.