Mit tehetünk, ha a receptben vaníliarúd kikapart belseje szerepel, de nem tudunk sehol vaníliarudat vásárolni és egyébként a költségvetésünk sem engedi meg ezt a kis luxust? Jó hír, hogy minden helyzetben meg lehet találni a megfelelő helyettesítőt.
A vaníliarúd a Vanilla planifola nevű növény fermentált toktermése. A legértékesebb és legfinomabb része a magjai, és íze akkor a legintenzívebb, ha a rúd még puha.
A juharszirup nemcsak az amerikai palacsintához illik, rengeteg édességben – kevert tésztákban, gofriban, muffinban sőt még francia pirítósban is – helyettesíthetjük ezzel a vaníliát. Enyhén karamellás íze jól érvényesül a sütikben. Már nálunk is kapható ízesített juharszirup is. Ha éppen vaníliás van a kamrában, észre sem vesszük a cserét.
A vanília aromás, diós ízét nyújtja a mandulakivonat. Olcsó és sokáig eláll; ha beszerzünk egy fiolányit, biztos, hogy vészhelyzetben kéznél lesz.
Mézzel nagyon sok mindent helyettesíthetünk. Ha vanília helyett használunk mézet ügyeljünk arra, hogy a receptben írt cukormennyiséget csökkentsük, illetve számoljunk azzal is, hogy a desszertünk ragacsosabb lesz.
Vaníliaporral leggyakrabban kávé- és forró csoki különlegességek fogyasztásakor találkozhatunk: általában csipetnyi vaníliaporral és fahéjjal teszik még zamatosabbá ezeket az italokat. A vaníliarúdból készült őrlemény tökéletes desszertekhez is. Ízes aromája a fügére és a mazsolára emlékeztet.
Sok fűszer ugyanolyan hatást vált ki, mint a vanília. Így helyettesítheted például fahéjjal, szerecsendióval vagy szegfűszeggel. Ezek a fűszerek olcsóbbak, mint a vaníliarúd, és minőségüket is tovább megőrzik.
Turmixok, parfék vagy bármilyen fagyasztott desszert készítésénél simán helyettesíthetjük a vaníliát vaníliafagyival.
Előnyben a növényi italt fogyasztók! Náluk nagyobb eséllyel lesz vaníliás mandulaital a hűtőszekrényben, ami történetesen remekül helyettesíti a sütikben a vaníliát. Bármilyen más vanília ízű növényi italt használhatunk. A receptben írt folyadékmennyiséget ne felejtsük el csökkenteni!
A bourbon kedvelt sütési alapanyag: javítja az ételek nedvességtartalmát, állagát. Mivel a bourbont tölgyfából készült hordóban érlelik, enyhe füstölt vanília íze van. Használatával fokozhatjuk a vaníliaízt például a diós lepényben, a csokis sütikben vagy a mézeskalácsban.
Ha a fentiek közül egyik sem szimpatikus helyettesítő, egyszerűen adjunk a sütihez egy kis csokit. Soha nem hibázhatunk, ha a süteményünket csokival dobjuk fel...
Olvass tovább arról, mit mivel helyettesíthetsz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.