A spárga végei eddig a kukádban landoltak? Ideje, hogy változtass ezen! Ugyan általánosan elfogadott, hogy a szálas, kemény részek nem igazán használhatók semmire, sőt megkeseríthetik az ételt, ennek az állításnak némileg ellentmond, hogy egyre többen főznek "spárga-vég mentő" levest. Próbáld ki te is!
A spárgának ez a része valóban nehezen rágható, szálas, így nem alkalmas arra, hogy egészben fogyaszd. Megfelelően elkészítve – azaz megszabadulva a szálaktól – nem kell kidobnod egy darabját sem a sípoknak. (Ha úgy látod, hogy egy csomag spárga kevés levesnek, bátran gyűjtögesd a végeket a fagyasztódban a spárgaszezonban és főzz levest akkor, ha már összegyűlt egy nagy adag.)
Akár frissen, akár fagyasztva használod fel, az elkészítés módja ugyanaz: tedd fel a spárgát annyi vízbe főni, amennyi ellepni. Kb. 40 perc alatt ezek a szálas darabkák megpuhulnak. Ezután jöhet a pürésítés: szűrőn addig passzírozd, amíg minden folyadék kimegy belőle, vagy hagyományos turmixgépben pörgesd át. Utóbbi esetben is át kell szűrnöd, mert a szálakkal a gép sem birkózik meg!
Ha kész a püréd, következhet az ízesítés: fokhagymát párolj meg olívaolajon, adj hozzá apróra vágott burgonyát és vöröshagymát. Pár perc után mehet hozzá a spárgapüré és ha szükséges, kevés víz. Ha a burgonya megpuhult, turmixold át a levest botmixerrel, adj hozzá citromlevet, sót és borsot. Krémesebb lesz a végeredmény, ha a végén tejszínt keversz hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.