A körözött, vagy ahogy külföldön hívják, liptauer egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, amelyet elsősorban juhtúróból készítenek (ez a liptói túró), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból kevernek. Sokan csak friss tehéntúrót használnak a készítéséhez, és meg kell mondanunk, abból is nagyon finom.
A jó körözött titka a fűszerezés, és van, ami nélkül soha nem lesz tökéletes a körözött: ez pedig a köménymag. A köménymag megosztó, hiszen van, aki nem szereti vagy aki nem hiányolja a körözöttből, de a többség szerint mégiscsak ettől lesz igazán körözött a túróból. Amit viszont tényleg kevesen tudnak: egy csipetnyi tárkonytól még mennyeibb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálnod, mutatjuk a Ripost receptjét.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.