Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Ettől a fűszertől lesz isteni finom a körözött – próbáld ki, nem fogod megbánni!

A körözött az egyik legkedveltebb szendvicskrém, amit kis hazánkban minden családban jól ismernek. Ennél az ételnél is igaz a mondás: ahány ház, annyi recept. Most eláruljuk, hogy mitől lesz garantáltan finom!

A körözött, vagy ahogy külföldön hívják, liptauer egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, amelyet elsősorban juhtúróból készítenek (ez a liptói túró), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból kevernek. Sokan csak friss tehéntúrót használnak a készítéséhez, és meg kell mondanunk, abból is nagyon finom.

Friss kenyérrel, pirítóssal vagy sós kekszen is nagyon finom / Fotó: Shutterstock
Friss kenyérrel, pirítóssal vagy sós kekszen is nagyon finom / Fotó: Shutterstock

A jó körözött titka a fűszerezés, és van, ami nélkül soha nem lesz tökéletes a körözött: ez pedig a köménymag. A köménymag megosztó, hiszen van, aki nem szereti vagy aki nem hiányolja a körözöttből, de a többség szerint mégiscsak ettől lesz igazán körözött a túróból. Amit viszont tényleg kevesen tudnak: egy csipetnyi tárkonytól még mennyeibb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálnod, mutatjuk a Ripost receptjét.

Körözött köménnyel és tárkonnyal

Hozzávalók:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk. mustár
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 mk kömény
  • 1 csipetnyi tárkony

Elkészítése:

  1. Vágjuk apróra vagy reszeljük le a vöröshagymát. A túrót tegyük egy tálba, adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát, és körkörös mozdulatokkal keverjük simára. Akkor jó, ha már narancssárga színű lesz a paprikától a túró.
  2. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt, a köménymagot, a mustárt, a borsot és a tárkonyt, és jó alaposan kikeverjük.
  3. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Friss, házi kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Tudtad?

A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.