Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Meglepő ok: ezért lesz zöld a főtt tojás

Túlfőtt tojás
A tojás igazi szuperélelmiszer, köszönhetően a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ízletes és sokféleképpen elkészíthető, gondolj csak a finom tojásalapú ételekre a hazai és a nemzetközi konyhában. Ha azonban túlfőzöd a tojást, máris búcsút inthetsz az egészséget védő hatásának, ráadásul a színe, az íze az állaga is megváltozik.

Biztosan észrevetted már, hogy ha a tűzhelyen felejted a tojásfőző edényt – és benne természetesen a tojásokat –, akkor a főtt tojássárgája szürkés-zöldes színű lesz, ami akár a fehérjét is megfestheti.

Mitől lesz zöld?

Míg a tojásfőzés során a tojásfehérje és a sárgája megszilárdul, elpusztulnak a baktériumok. Ez a jó része. Ha azonban tovább főzöd a tojásokat, mint szükséges lenne, a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul, és reakcióba lép a tojássárgájából kiváló vassal, amikor is vas-szulfid jön létre. Minél több szürkészöld van a tojássárgáján, annál több vas-szulfid van benne.

Ha túlfőtt a tojás, megjelenik a sárgáján egy szürkés, zöldes réteg/ Fotó: Shutterstock
Ha túlfőtt a tojás, megjelenik a sárgáján egy szürkés, zöldes réteg/ Fotó: Shutterstock

Még ha a túlfőtt tojások sárgája nem is tartalmaz az egészségre káros mennyiségben vas-szulfidot, akkor sem érdemes elfogyasztani. A túlfőtt tojás ugyanis elveszítheti tápanyagainak egy részét, például a vasat, és jelentősen lecsökkenhet a fehérjetartalma is. Fojtó, sűrű illata miatt nehezen fogyasztható lesz, a gumiszerűvé váló állaga pedig megnehezíti az emésztést.

Így főzd meg a tojást

Bár a kemény tojás főzési ideje nincs kőbe vésve, általában 6-8 perc alatt tökéletes és élvezhető lesz a végeredmény. Ha főzés után jeges fürdőbe meríted a tojást, könnyebben eltávolíthatod a héját.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.