A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Meglepő ok: ezért lesz zöld a főtt tojás

Túlfőtt tojás
A tojás igazi szuperélelmiszer, köszönhetően a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ízletes és sokféleképpen elkészíthető, gondolj csak a finom tojásalapú ételekre a hazai és a nemzetközi konyhában. Ha azonban túlfőzöd a tojást, máris búcsút inthetsz az egészséget védő hatásának, ráadásul a színe, az íze az állaga is megváltozik.

Biztosan észrevetted már, hogy ha a tűzhelyen felejted a tojásfőző edényt – és benne természetesen a tojásokat –, akkor a főtt tojássárgája szürkés-zöldes színű lesz, ami akár a fehérjét is megfestheti.

Mitől lesz zöld?

Míg a tojásfőzés során a tojásfehérje és a sárgája megszilárdul, elpusztulnak a baktériumok. Ez a jó része. Ha azonban tovább főzöd a tojásokat, mint szükséges lenne, a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul, és reakcióba lép a tojássárgájából kiváló vassal, amikor is vas-szulfid jön létre. Minél több szürkészöld van a tojássárgáján, annál több vas-szulfid van benne.

Ha túlfőtt a tojás, megjelenik a sárgáján egy szürkés, zöldes réteg/ Fotó: Shutterstock
Ha túlfőtt a tojás, megjelenik a sárgáján egy szürkés, zöldes réteg/ Fotó: Shutterstock

Még ha a túlfőtt tojások sárgája nem is tartalmaz az egészségre káros mennyiségben vas-szulfidot, akkor sem érdemes elfogyasztani. A túlfőtt tojás ugyanis elveszítheti tápanyagainak egy részét, például a vasat, és jelentősen lecsökkenhet a fehérjetartalma is. Fojtó, sűrű illata miatt nehezen fogyasztható lesz, a gumiszerűvé váló állaga pedig megnehezíti az emésztést.

Így főzd meg a tojást

Bár a kemény tojás főzési ideje nincs kőbe vésve, általában 6-8 perc alatt tökéletes és élvezhető lesz a végeredmény. Ha főzés után jeges fürdőbe meríted a tojást, könnyebben eltávolíthatod a héját.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.