15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Promóció

Borajánló karácsonyra: Sirocco és Kék a Bujdosó Pincészettől

Bujdosó
A karácsony elképzelhetetlen egy palack igazán jó bor nélkül. Ha nem tudod, mit válassz, van egy jó ajánlatunk!

A Kék Rozé gyöngyözőbor pinot noir és cabernet sauvignon szőlőkből készült. A lazacszínű bor illatában málnát, ribizlit és szamócát fedezünk fel. A korty is ezen az úton halad tovább, a piros bogyós gyümölcsök jól kiegészítik a közepes savakra és a krémes buborékokra épülő szerkezetet. A borstílusnak megfelelő alacsony alkoholtartalom és légies test is támogatja az üdítő, friss összképet.

A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek buborékok nélkül, ez a könnyed habzó rozé pedig remek választás. A vendégeket aperitifként kínáljuk meg egy pohár jégbe hűtött Kékkel, ha lazacot készítünk az ünnepi asztalra elő- vagy főételként, ahhoz is remekül passzol, de ha elfáradtunk a karácsonyi készülődésben és főzésben, magunknak is bontsunk egy palackkal, és természetesen a szilveszteri koccintáshoz és partihoz is tökéletes választás.

A 2013-as Sirocco a balatonboglári Kokas-dűlő szőlőiből készült, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. A rubinszínű bor illatát megtöltik a kifejező, áfonyára, szederre, meggyre és málnára emlékeztető jegyek, amelyeket vanília és szegfűbors kísérnek. A korty közepes testre és üdítően visszafogott alkoholtartalomra épül, a savak és a tannin a szerkezettel arányosak. Az ízvilágban is a sötét bogyós gyümölcsök állnak a reflektorfényben, a fűszeres jegyek inkább a háttérbe szorulnak. Szedres zamatokat hagy a nyelvünkön a bor.

Sokak kedvencei a balatoni borok, amiket nem csak nyáron fogyasztanak örömmel. Ezt az elegáns palackot minden Balaton-imádó szívesen kapná ajándékba, de jó helye van akkor is, ha a karácsonyfa körül ezzel a cuvée-vel koccintunk a családunkkal vagy a barátainkkal. Az ünnepi fogások közül a vörös húsból, vadból készült sültek, de akár egy tartalmasabb töltött káposzta kísérője is lehet, az újévi sült malac mellé pedig tökéletes választás. Talán szerencsénk lesz, és havas karácsony vár ránk – lazítsunk hát egy pohár Siroccóval az ünnepek alatt!

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin több mint nyolcvan hektár szőlőt művelnek. Többgenerációs borászatuk egyszerre alapoz szüleik sok évtizedes tapasztalatára és a legmodernebb technológiákra, ennek eredményeként minőségi szőlő és bor kerül ki a birtokról. A szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot ők végeznek. A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként, és ezzel a tudással segítik a mindennapi munkát a pincészetnél.

A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő, ezekből a legfontosabb fajták a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Egyaránt ismertek a könnyed, gyümölcsös, nyarat idéző boraikról, valamint a legnagyobb presztízsű világfajtákból készített dűlőszelektált, válogatott tételeikről is. A legjobb adottságú dűlőik termését palackozzák a kiemelkedő évjáratokban, hogy ezekben az években elkészüljenek olyan magas minőségű prémium borok, amelyek bemutatják a dél-balatoni termőhelyet.

A Dél-Balaton klimatikus, talaj- és fajtaadottságai kiválóan alkalmasak pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok készítésére. A Bujdosó Pincészet az elsők között készített Magyarországon gyöngyözőbort, ami akkora siker lett, hogy azóta is minden évben készül egy fehér és egy rozé cuvée. A Zöld és a Kék névre hallgató palackok friss, üde gyümölcsösségükkel a balatoni nyarat idézik. Igazi különlegességnek számít a pincénél az olasz Lambrusco mintájára megalkotott száraz vörös házasítás, a Bordó is.

A családtól elválaszthatatlan a vitorlázás is. Állandó résztvevői a balatoni versenyeknek, többek között a Kékszalagnak és számos más megmérettetésnek, valamint tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy regattán. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, így például a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Fotó: Furmint Photo

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.