Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Promóció

Borajánló karácsonyra: Sirocco és Kék a Bujdosó Pincészettől

Bujdosó
A karácsony elképzelhetetlen egy palack igazán jó bor nélkül. Ha nem tudod, mit válassz, van egy jó ajánlatunk!

A Kék Rozé gyöngyözőbor pinot noir és cabernet sauvignon szőlőkből készült. A lazacszínű bor illatában málnát, ribizlit és szamócát fedezünk fel. A korty is ezen az úton halad tovább, a piros bogyós gyümölcsök jól kiegészítik a közepes savakra és a krémes buborékokra épülő szerkezetet. A borstílusnak megfelelő alacsony alkoholtartalom és légies test is támogatja az üdítő, friss összképet.

A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek buborékok nélkül, ez a könnyed habzó rozé pedig remek választás. A vendégeket aperitifként kínáljuk meg egy pohár jégbe hűtött Kékkel, ha lazacot készítünk az ünnepi asztalra elő- vagy főételként, ahhoz is remekül passzol, de ha elfáradtunk a karácsonyi készülődésben és főzésben, magunknak is bontsunk egy palackkal, és természetesen a szilveszteri koccintáshoz és partihoz is tökéletes választás.

A 2013-as Sirocco a balatonboglári Kokas-dűlő szőlőiből készült, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása. A rubinszínű bor illatát megtöltik a kifejező, áfonyára, szederre, meggyre és málnára emlékeztető jegyek, amelyeket vanília és szegfűbors kísérnek. A korty közepes testre és üdítően visszafogott alkoholtartalomra épül, a savak és a tannin a szerkezettel arányosak. Az ízvilágban is a sötét bogyós gyümölcsök állnak a reflektorfényben, a fűszeres jegyek inkább a háttérbe szorulnak. Szedres zamatokat hagy a nyelvünkön a bor.

Sokak kedvencei a balatoni borok, amiket nem csak nyáron fogyasztanak örömmel. Ezt az elegáns palackot minden Balaton-imádó szívesen kapná ajándékba, de jó helye van akkor is, ha a karácsonyfa körül ezzel a cuvée-vel koccintunk a családunkkal vagy a barátainkkal. Az ünnepi fogások közül a vörös húsból, vadból készült sültek, de akár egy tartalmasabb töltött káposzta kísérője is lehet, az újévi sült malac mellé pedig tökéletes választás. Talán szerencsénk lesz, és havas karácsony vár ránk – lazítsunk hát egy pohár Siroccóval az ünnepek alatt!

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin több mint nyolcvan hektár szőlőt művelnek. Többgenerációs borászatuk egyszerre alapoz szüleik sok évtizedes tapasztalatára és a legmodernebb technológiákra, ennek eredményeként minőségi szőlő és bor kerül ki a birtokról. A szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot ők végeznek. A családból négyen végeztek a Kertészeti Egyetemen szőlész-borászként, és ezzel a tudással segítik a mindennapi munkát a pincészetnél.

A szőlőterületek kétharmada fehér szőlő, ezekből a legfontosabb fajták a rajnai rizling, a zöld veltelini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay-t, Irsai Olivért és sauvignon blanc-t is. A kék szőlők közül merlot-val, cabernet sauvignonnal, cabernet franc-nal, kékfrankossal és pinot noirral foglalkoznak. Egyaránt ismertek a könnyed, gyümölcsös, nyarat idéző boraikról, valamint a legnagyobb presztízsű világfajtákból készített dűlőszelektált, válogatott tételeikről is. A legjobb adottságú dűlőik termését palackozzák a kiemelkedő évjáratokban, hogy ezekben az években elkészüljenek olyan magas minőségű prémium borok, amelyek bemutatják a dél-balatoni termőhelyet.

A Dél-Balaton klimatikus, talaj- és fajtaadottságai kiválóan alkalmasak pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok készítésére. A Bujdosó Pincészet az elsők között készített Magyarországon gyöngyözőbort, ami akkora siker lett, hogy azóta is minden évben készül egy fehér és egy rozé cuvée. A Zöld és a Kék névre hallgató palackok friss, üde gyümölcsösségükkel a balatoni nyarat idézik. Igazi különlegességnek számít a pincénél az olasz Lambrusco mintájára megalkotott száraz vörös házasítás, a Bordó is.

A családtól elválaszthatatlan a vitorlázás is. Állandó résztvevői a balatoni versenyeknek, többek között a Kékszalagnak és számos más megmérettetésnek, valamint tavasszal rendszeresen indulnak az Adrián egy regattán. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, így például a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Fotó: Furmint Photo

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.