Ez alkalomból a receptek után megismerkedhetünk izgalmas történetükkel, Zabosfa legendájával, és elárulták azt is, milyen újdonságokra számíthatunk tőlük. Az alábbi receptjeik önállóan, de akár húsvéti, ünnepi menüsorként is megállják a helyüket.
Az első kerti mulatságok sztárja lehet ez a hidegtál. Bátran egészítsük ki szezonális zöldségekkel, a vendégeink ízlésének megfelelően.
Hozzávalók:
Lereszeljük a füstölt sajtot, hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tormát, majd összekeverjük. Egy vágódeszkára tesszük a sonkaszeletet, belerakjuk a tölteléket, feltekerjük. Közben megmossuk a tojásokat, és kb. 8-10 perc alatt sós vízben keményre főzzük. A koktélparadicsomot, a vajretket és a kígyóuborkát megmossuk és felszeleteljük. Miután megfőtt a tojás, a héját leszedjük, és négyfelé vágjuk. A sonkatekercseket körberakjuk a tojáscikkekkel és a színes zöldségekkel.
A medvehagyma szezonja olyan rövid, hogy muszáj rögtön valami finomságot varázsolnunk belőle, különben várhatunk egy évet a friss ízélményre. Ezt a főételt is a medvehagyma teszi izgalmassá.
Hozzávalók:
A kacsacombokat tisztítás után a tepsibe helyezzük, majd sózzuk, borsozzuk és megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel. A szilvákat mellérakosgatjuk, és felöntjük a borral. Fűszerezzük kakukkfűvel, fahéjjal. Olívaolajjal kicsit meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben készre sütjük. A sárgaburgonyát sós vízben megfőzzük. Az olvasztott vajon megfuttatjuk az apróra vágott medvehagymát, és a tört krumplihoz adjuk. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük, a főzőlével hígíthatjuk. A szilvaragut a kacsacombok mellé rakjuk és a burgonyával tálaljuk.
Jöhet a desszert, vagy akár az almáspite-rajongók születésnapi tortája!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Az omlós tésztához:
Továbbá:
Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citrom héját és levét. Mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő. Hagyjuk kihűlni. Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojások sárgáját, egy csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A tésztát kinyújtjuk és a piteformába illesztjük. A széleit levágjuk. Az alját lenyomkodjuk és villával megszurkáljuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük az almát. A tészta maradékából derelyevágóval csíkokat vágunk, és berácsozzuk velük a pitét. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és 200 °C-on aranybarnára sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tetszőleges szeletekre vágjuk, és megszórjuk porcukorral.
Amikor jóllaktunk a finom tavaszi ételekkel, megismerhetjük azokat is, akik étkeink alapanyagát biztosítják.
Idén május elsején ünnepli a 10. születésnapját a Zabosfa KerTÉSZ Kft. A Kazi Péter által vezetett zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozás az ország egész területére, valamint Franciaországba, Ukrajnába, Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába, illetve Lengyel- és Németországba is szállít élelmiszert. Különös hangsúlyt fektetve a biotermesztésre, 576 kamionnyi biozöldséget és -gyümölcsöt értékesítettek 2021-ben.
A lokálpatrióta cégvezetőt az indulásról, értékeiről és közösségépítő tevékenységeiről kérdeztük.
Áll Szeged mellett egy kis település, aminek a hajdani tanyavilágból maradt fenn a története. Ez Zákányszék, amit egykor Zabosfa néven ismertek.
A legenda szerint, amikor Rózsa Sándor Papp Pál tanyáján járt, hogy kedvesét meglátogassa, este a lovát a ház mellett magasodó tölgyfához kötötte, és zabot szórt elé. Azután a fa mohás odvából évekig nőtt a zab. Egy másik zabosfai legenda szerint állt a környéken egy nyárfa, ennek az odvából kelt ki a zab, amit csodaként ünnepeltek a helyiek.
A rejtélyes történetek mellett Zákányszék szeretete inspirálta Kazi Pétert vállalkozása alapításakor és elnevezésekor is, aki hozzátette: „Gyerekkoromban a honismereti szakkörön elvittek minket helyi idős gazdálkodókhoz, akik megmutatták a növénytermesztés, az önellátás alapjait.”
- A térségre jellemző a munka szeretete, a hagyományok tisztelete, mi is ebben a szellemiségben dolgozunk – meséli a Zabosfa KerTÉSZ Kft. vezetője. – Szimbólumunk a fa, amit az erős gyökerek tartanak stabilan, törzse ellenáll a viszontagságoknak, határtalan növekedésre képes lombozata pedig védelmet, menedéket nyújt az alatta megpihenőknek, termése táplálja őket.
Azért, hogy a következő generációk is sokáig élvezhessék a természet gyümölcseit, Kazi Péter és csapata kiemelten foglalkozik az ökológiai lábnyomuk csökkentésével. Ehhez fontos irányelvük a minél rövidebb ellátási lánc működtetése. Azaz törekednek arra, hogy a biozöldségek és -gyümölcsök minél rövidebb úton kerüljenek a fogyasztókhoz.
- Az előrecsomagolt salátakeverékeinknél pedig a csomagolást igyekszünk fenntarthatóvá tenni, kukoricakeményítőből és más lebomló anyagokból állítjuk elő a zacskókat, valamint a másik 7 termékünknél is környezetkímélő csomagolástechnikákat használunk – fejti ki a Zabosfa szakértője.
–2012-ben indult a Zabosfa, akkor vezetőként még ha kellett, csomagoltam, fuvaroztam, takarítottam is – emlékezik vissza Kazi Péter. Aztán csatlakoztak sorban a kollégák, olyan volt, mint egy flashmob, amikor valaki elkezd táncolni, beszállnak a többiek is, majd szépen mindenki megtalálja a helyét.
– Hálás vagyok a kollégáimnak, mert számíthatok rájuk. Sokan közülük már 8-9 éve velünk vannak, jóban-rosszban. Nagyon szeretem őket.
Mára a cégnek 5 saját boltja, illetve a webshopja is működik, és országosan az összes nagy áruházban elérhetőek a termékeik. 2022 elején pedig egy új gyártóüzemet nyitottak meg.
A környék mezőgazdasága határozta meg a 10 éves Zabosfa KerTÉSZ Kft. termelését is. A homoki burgonya termesztése a legjelentősebb, még Franciaországba is exportálnak belőle, ezt követik az olyan gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, a petrezselyemgyökér és a zeller. A gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva kap fontos szerepet.
A biotermesztést egy zákányszéki bioőszibarack-termelővel kezdték el közösen, majd fokozatosan bővítették a bionövényeik sorát. Amikor a hazai gyümölcsök már nem elérhetőek, biocitrusféléket, kivit, avokádót importálnak Európa déli részéből.
Születésnapi meglepetésként biosmoothie-val rukkol elő a cég. – Az élelmiszermentés jegyében új üzemünkben felhasználjuk azokat a biogyümölcsöket, melyek már másképp nem juthatnának el a fogyasztókhoz, így viszont tökéletesek. Az alapot mindig egy helyi gyümölcs adja, amihez az izgalmas ízvilág és a jótékony hatás kedvéért fűszernövényeket, gyógynövényeket teszünk, például gyömbért – mutatja be a smoothie-kat a Zabosfa KerTÉSZ Kft. szakértője.
Ahogy a cégen belül odafigyelnek egymásra – tortával ünneplik a születésnapokat, május elsején a céges születésnapot pedig családi nappal, bográcsozással, túrázással koronázzák meg –, úgy a tágabb közösség építése is fontos számukra.
Ebből a célból indult a fiatal generációt a képernyők elől kimozdító, étkezési szokásait fejlesztő, öngondoskodását elősegítő Ökokert program. A Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta két iskolakert létrehozását, az itt zajló oktatást, és segíti az Országos Iskolakert Alapítvány munkáját is.
Azonban nem csak a fiatalok, de az egészségügy irányába is elkötelezett a szervezet, 2022 tavaszán indul a Vöröskeresztet támogató együttműködésük.
– A Vöröskereszt számomra a nosztalgiát, a régi, jó hangulatú véradásokat jelenti, így lassan 1 éves már az együttműködés velük, melynek során a Csongrádi-Csanád megyei szervezet véradás programjait adományokkal támogatjuk, illetve most az ukrajnai háborúval kapcsolatos humanitárius tevékenységüket is segítjük – osztja meg velünk Kazi Péter.
(X)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.