Elkészítés: A tésztához az almákat héjastul reszeljük le, majd a citromlével, reszelt citromhéjjal és a zabpehellyel keverjük össze. A tojásokat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverjük össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük rá a masszát, simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük előmelegített sütőbe, majd 200 fokon alsó-felső sütésnél süssük kb. 18 percig.
A sütőből kivéve még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihűlt a tészta, vágjunk ki belőle 3 egyforma méretű tésztalapot (vagy vágjuk fel 3 egyforma méretű lappá, és úgy töltsük majd meg).
A krémhez az almát reszeljük le, majd keverjük hozzá a citrom levét és reszelt héját. Egy serpenyőben karamellizáljuk világos színűre a barna cukrot, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vajat. Addig kevergessük, még a vaj elolvad. Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a reszelt almát, majd pár perc alatt pároljuk puhára (közben többször keverjük meg).
A tojások sárgáját keverjük habosra egy kevés cukorral, majd keverjük hozzá a pudingport is. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a megpárolódott almához, majd kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
Végül vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a porzselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután hűtsük ki teljesen az almás masszát.
A darált diót öntsük egy teflon serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett alacsony hőfokon pár perc alatt, pörköljük meg (én kis lángon, lángelosztót alátéve állandó keverés mellett pörköltem meg).
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
A teljesen kihűlt almás masszához először keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, majd a teljesen kihűlt, pörkölt darált diót.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-csokoládés-diós masszához.
A tortalapokat rétegezve kenjük meg az elkészült krémmel, majd kenjük meg a torta tetejét és az oldalát is. Ezután ízlés szerint szórjuk meg darált dióval, és díszítsük fél diószemekkel.
Az elkészült tortát 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.