Elkészítés: Az alapanyagokat megmossuk, megtisztítjuk. A bőrös csülköt kicsontozzuk, amennyire tudjuk, majd apróbb kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát (ha ezt használjuk) felkockázzuk apróra. A vöröshagymát felaprítjuk. A paprikát és paradicsomot szintén.
Amikor minden alapanyag feldolgozásával elkészültünk, ha bográcsban, ha gázon főzzük, a szalonna vagy a zsír kiolvasztásával kezdünk. Amikor ez megvan és forró a zsiradék, rádobjuk a felaprított vöröshagymát, sűrűn kevergetve kipirítjuk, közben sózzuk (ezt azért, hogy a levét és zamatait jobban kiadja, karamellizálódjon kicsit), majd miután kipirult a hagyma, megborsozzuk és átforgatjuk. Ezután jöhet rá a hús, amit szintén kipirítunk. Ennél a pörköltnél figyeljünk, mert a bőr miatt könnyen odaéghet, még ha víz van rajta, akkor is.
Ha a hús megpirult kissé, felönthetjük pár dl vízzel, és ezzel párolhatjuk tovább. Amikor levét visszafőtte, megszórjuk pirospaprikával, és a fokhagyma felét rázúzhatjuk. Elkeverjük és felöntjük szintén kevés vízzel. Ekkor belerakjuk a paprikát és paradicsomot. Megkóstoljuk és utánízesítjük. Mindig annyi levet öntünk rá, hogy ne kapjon oda de szaftos maradjon.
A végén belerakjuk a maradék fokhagymát és a petrezselyemzöldet, majd összeforraljuk. (Az ízhatás kedvéért csinálhatjuk úgy is, hogy nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymát megfuttathatjuk a petrezselyemlevéllel, és ezt öntjük a pörköltbe.)
A galuskát én úgy szoktam csinálni, amikor már forr a galuskavíz gyorsan átforgatom a tojást a liszttel és annyi langyos vízzel, hogy megfelelő állagú tésztát kapjak. Sózom, és 2 adagban beszaggatom a szintén enyhén sós vízbe. Ha feljöttek, pár percig (1-3) főzöm, majd leszűröm folyó hideg víz alatt. Egy tálba borítom, és enyhén meglocsolom olajjal, hogy ne álljon össze.
A csülökpörköltet a galuskával és kovászos uborkával tálalom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.