Elkészítés: A kovászt a kenyér sütése előtti napon készítsük el. Ehhez az élesztőt tegyük bele a langyos vízbe, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután keverjük hozzá a lisztet, majd fedjük le (legjobb a kelesztőtál vagy egy egyszerű, jól záródó fedelű műanyag tál).
Másnap a tésztához az életszőt futtassuk fel a langyos tejben (kb. 10 percig hagyjuk állni). Ezután keverjük össze a felfuttatot élesztőt, a langyos vizet, az olajat, a kovászt, a sót és a lisztet. A tésztát 2-3 percen keresztül gyúrjuk erősen. Aztán tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára, és kenjük be olajjal a tetejét. Fedjük le egy darab műanyag fóliával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át.
A kelesztés után vágjuk 4 részre a tésztát. Formáljunk 4 - kb. 30 cm hosszú - hurkát, és ezeket lapítsuk ki egy kicsit. Lisztezzük be a kenyérkéket, és kettőt-kettőt tegyünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsikbe. Takarjuk le a tepsiket konyharuhával, és kelesszük a tésztánkat 1,5-2 órán keresztül.
A kenyérkéket 220 fokos sütőben 25 percig süssük úgy, hogy a sütő aljába tegyünk (tűzálló tálba vagy egy tepsibe) 1 dl vizet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.