Elkészítés: Az alaposan megtisztított csukát ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk. Amíg a sóban áll (kb. 10 perc) addig elkészítjük a diós-narancsos-fűszeres keveréket a következőképpen: A borókabogyókat, az egész borsot, a zsályát, a zöld rozmaringot és a fokhagymát fűszermozsárban összezúzzuk. Ehhez keverjük az őrölt vagy közepesen durvára tört diót, valamint a narancs reszelt héját. A diós keverékhez öntjük a narancs levét, amely így elképesztően friss, fűszeres, narancsos illatot fog árasztani. Ahhoz pedig, hogy a narancs alapvetően édesen savanykás ízét megtörjük, hozzáadunk annyi őrölt chilipaprikát, amennyitől a fűszerezésünknek még nem lesz karakteres csípős íze, csak éppen egy kicsit pikánssá, bizsergetővé válik. Végül csupán a sütés kedvéért hozzáöntjük az evőkanálnyi olívaolajat, és az egészet alaposan összekeverjük.
Az így elkészült masszával bekenjük a halszeleteket, és serpenyőben közepes lángon mindkét oldalukat 1-1 percig elősütjük. A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a dió ne égjen meg, mert annak nem túl nagy az élvezeti értéke. Az előkészített halszeleteket az eredeti sorrendben (ezáltal visszakapjuk a hal eredeti formáját) behelyezzük egy tepsibe úgy, hogy a szeletek közé egy-egy vékony cikk almát helyezünk.
A sajtokat lereszeljük, és a tejszín segítségével sűrű sajtmártást készítünk belőle.
A tepsibe helyezett halat leöntjük a sajtmártással, majd az egészet előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon kb. 25 percig sütjük.
Mivel a halat elősütöttük, ezért jelentősebb mennyiségű nedvességet nem fog engedni. A tepsiben azonban kiváló ízkompozícióban fog összekeverdni a sajtmártás a diós-narancsos keverékkel. Ezért a köretet ennek figyelembevételével válasszuk ki.
Jó étvágyat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.