Elkészítés: A lisztet a puha margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább 1 órára hűtőbe teszem (de akár egy éjszakát is ott tölthet).
A hűtött tésztából gyúródeszkán félujjnyi vastagságú (kb. 4 mm), hosszú téglalapot nyújtok, az ívesen maradt részeit késsel levágom (ezeket később összegyúrom és újra kinyújtom), majd a szabályos téglalap-tészta tetejét villával elkavart tojásfehérjével megkenem. Aki sósan szereti, most szórjon rá (csak ne sokat). Legfelülre reszelt sajt jön, amelyet egyenletesen terítsünk el a tésztán, s egy picit nyomkodjuk is rá (a sajtból maradjon a további tésztalapokra!).
Az így elkészített „ropielőzményből” derelyemetszővel vagy éles késsel nem túl széles (legfeljebb 1 cm-es), hosszú csíkokat vágunk, melyeket 10-15 cm-es darabokra szelünk.
A csíkokat a végeiknél fogva, két kézzel, óvatosan átemeljük a tepsibe (fél centit hagyjunk köztük), végül toljuk a 200 fokra előmelegített sütő középső rácsára. A kimaradt csíkokat, illetve a levágott, újra összegyúrt tésztadarabokat tegyük hűtőbe a tepsi felszabadulásáig.
A ropikat akkor vehetjük ki a sütőből, ha a tetejük szép pirosra sült (15-30 perc). Vigyázzunk, hogy az alja se égjen meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.