Elkészítés: A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet (a tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség). Vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát (én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam). Tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal...). Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.
Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
Az elkészült karamellt tegyük félre és hűtsük langyosra (ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit).
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is). Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarponés krémhez. A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet 2/3 részét, majd töltsük meg a krémmel, szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt. Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval vagy mandulaforgáccsal (nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére).
Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.