Előkészítés: A halat megtisztítjuk, megmossuk, a fejét levágjuk, a keserűfogat, a kopoltyúkat, és a szemeket eltávolítjuk. A hal törzsének mindkét oldaláról a húst a gerincoszlop mentén lefejtjük, a filéket lenyúzzuk (a bőrt is eltávolítjuk), az így kapott húst kockára vágjuk, besózzuk, hűtőbe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát kettévágjuk, egy serpenyőbe kevés sót szórunk, amire a hagymát vágási felületével rátesszük, erősen megpirítjuk (a leves ettől kapja a színét). A derítéshez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe tesszük.
Elkészítés: A filézésből visszamaradt gerinccsontot és a halfejet 2,5 liter hidegvízben feltesszük főni. Amikor felforr, lehabozzuk, beletesszük a zöldségeket, a hagymát, sózzuk, borsozzuk. Kb. egy órát főzzük, majd pihentetjük. A leves felszínéről az összegyűlt zsiradékot lemerjük, a maradékot szalvétával leitatjuk. A leszűrt, zsírtalanított levest ismét a tűzre tesszük. A habüstben lévő tojásfehérjéhez adjuk a paradicsompürét és fél dl vizet, majd laza habbá verjük. Habverővel folyamatosan keverve vékony sugárban, a forrásban lévő leveshez adjuk (ezután már nem szabad keverni a levest). Lassú tűzön felforraljuk, majd ismét pihentetjük. A felszínéről szűrőlapáttal leemeljük (az uszadékokat megkötő) tojásfehérjehabot, majd a levest vizezett, kicsavart szűrőruhán átszűrjük. A kockára vágott, besózott halat a kész levesbe főzzük. A főzés után a leves felszínén esetleg összegyűlő zsiradékot a korábban ismertetett módszerrel eltávolítjuk. Előmelegített csészékbe egyenlően elosztjuk a levest és a húst.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 310 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.