Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Házi krémes II. recept
recept
Mester

Házi krémes II.

120 perc
0 adag
Megfizethető
2012. 04. 23.
Hozzávalók
10dkg liszt (átszzitált)
2evőkanál tejföl (20%-os)
7db tojás (1 egész a hájas tésztába és 6 fehérje a krémhez)
1csapott evőkanál ecet (10%-os)
1csapott kávéskanál
1csapott kávéskanál kristálycukor
1liter víz
3csomag pudingpor (vaníliás)

Elkészítés

Elkészítés: A hájat a 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és hideg helyre félrerakjuk, hűtőszekrénybe is rakhatjuk.

A többi hozzávalóból jól kidolgozott tésztát gyúrunk, majd 15 percig pihentetjük.

Vékonyra nyújtjuk (amennyire csak tudjuk), és rákenjük a lisztes hájat, majd szimplán meghajtogatjuk. Azaz képzeletben három részre osztjuk, a két szélső szárnyat hajtjuk be középre egymásra a középső részre, először az egyiket, majd a másikat. Félretesszük pihenni fél órára.

Összesen négyszer kell hajtogatni!: a második dupla hajtásnál négy részre képzeljük a tésztát, és a jobb szárnyát a jobb belső, a bal szárnyát a bal belsőre hajtuk, majd az egészet félbe. Fél óra pihi. Szimpla hajtás, fél óra pihi, dupla hajtás, fél óra pihi.

Ebből az adagból 4 lapot sütünk nagy gáztepsi hátán, azaz két adag krémes jön ki belőle. Én úgy szoktam, hogy túlnyújtom, mert úgyis összeugrik sülés közben, hogy körben lógjón le a tepsin. Megszurkálom villával, és megsütöm. A lisztezéssel vigyázni kell, nehogy túl sok lisztet használjunk, mikor alá kell lisztezni, mert akkor később mindig egyre nehezebb lesz kinyújtani.

A krémhez a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A pudingot kevés vízzel (az 1 liter vízből vesszük el!) simára keverjük. A többi vizet a cukorral feltesszük főni, ha a cukor elolvadt, és kezd forrni, akkor hozzáadjuk a vaníliás pudingot, majd a tojáshabot. Én le szoktam húzni a tűzről, és ha már az utolsó adag hab is a pudingban van, akkor teszem vissza a tűzre, ahol az utolsó adag habbal együtt is készre keverem, lekapcsolom.

Egy tepsibe belehelyezem az egyik lapot (előre bele szoktam szabni őket a tepsibe, óvatosan kell levágni a széléből, ha nem fér bele), és ráöntöm a krémet. Ha sima krémest csinálok, akkor ráteszem a tetejét és kicsit rányomkodom, hagyom kihűlni, majd ha kihűlt, kockákra vágom, porcukrozom.

Ha francia krémest csinálok, akkor ráöntöm a krémet a tésztára, hagyom kihűlni, ha kihűlt, akkor rákenek 4-5 dl kemény habbá vert tejszínt. A tetejére 25 dkg porcukrot kikeverek annyi feketekávéval, amennyit felvesz, rákenem a tetejének szánt tésztára, ha megköt, felszeletelem, ráhelyezem a süteményre (tejszínhabra), és átvágom a süteményt a ráhelyezett négyzetek mentén, hogy az alja is legyen elvágva.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Katuki küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Házi vaníliasodó
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Hasonló receptek

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Friss receptek

Házi vaníliasodó recept
Recept
Egyszerű

Házi vaníliasodó

10 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.19.

Tarhonya recept
Recept
Egyszerű

Tarhonya

25 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.18.

Hajtogatott tepertős pogácsa recept
Recept
Mester

Hajtogatott tepertős pogácsa

195 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.18.

Szaftos zsebes karaj recept
Recept
Rafinált

Szaftos zsebes karaj

250 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

|

2025.02.17.

Songoku rétes recept
Recept
Egyszerű

Songoku rétes

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lengyel Erika szerző profilképe

Lengyel Erika

|

2025.02.14.

Házi majonéz recept
Recept
Egyszerű

Házi majonéz

5 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

|

2025.02.12.

Reszelt túrós sütemény recept
Recept
Egyszerű

Reszelt túrós sütemény

95 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

|

2025.02.09.

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.