Elkészítés: A hájat a 10 dkg liszttel összedolgozzuk, és hideg helyre félrerakjuk, hűtőszekrénybe is rakhatjuk.
A többi hozzávalóból jól kidolgozott tésztát gyúrunk, majd 15 percig pihentetjük.
Vékonyra nyújtjuk (amennyire csak tudjuk), és rákenjük a lisztes hájat, majd szimplán meghajtogatjuk. Azaz képzeletben három részre osztjuk, a két szélső szárnyat hajtjuk be középre egymásra a középső részre, először az egyiket, majd a másikat. Félretesszük pihenni fél órára.
Összesen négyszer kell hajtogatni!: a második dupla hajtásnál négy részre képzeljük a tésztát, és a jobb szárnyát a jobb belső, a bal szárnyát a bal belsőre hajtuk, majd az egészet félbe. Fél óra pihi. Szimpla hajtás, fél óra pihi, dupla hajtás, fél óra pihi.
Ebből az adagból 4 lapot sütünk nagy gáztepsi hátán, azaz két adag krémes jön ki belőle. Én úgy szoktam, hogy túlnyújtom, mert úgyis összeugrik sülés közben, hogy körben lógjón le a tepsin. Megszurkálom villával, és megsütöm. A lisztezéssel vigyázni kell, nehogy túl sok lisztet használjunk, mikor alá kell lisztezni, mert akkor később mindig egyre nehezebb lesz kinyújtani.
A krémhez a tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A pudingot kevés vízzel (az 1 liter vízből vesszük el!) simára keverjük. A többi vizet a cukorral feltesszük főni, ha a cukor elolvadt, és kezd forrni, akkor hozzáadjuk a vaníliás pudingot, majd a tojáshabot. Én le szoktam húzni a tűzről, és ha már az utolsó adag hab is a pudingban van, akkor teszem vissza a tűzre, ahol az utolsó adag habbal együtt is készre keverem, lekapcsolom.
Egy tepsibe belehelyezem az egyik lapot (előre bele szoktam szabni őket a tepsibe, óvatosan kell levágni a széléből, ha nem fér bele), és ráöntöm a krémet. Ha sima krémest csinálok, akkor ráteszem a tetejét és kicsit rányomkodom, hagyom kihűlni, majd ha kihűlt, kockákra vágom, porcukrozom.
Ha francia krémest csinálok, akkor ráöntöm a krémet a tésztára, hagyom kihűlni, ha kihűlt, akkor rákenek 4-5 dl kemény habbá vert tejszínt. A tetejére 25 dkg porcukrot kikeverek annyi feketekávéval, amennyit felvesz, rákenem a tetejének szánt tésztára, ha megköt, felszeletelem, ráhelyezem a süteményre (tejszínhabra), és átvágom a süteményt a ráhelyezett négyzetek mentén, hogy az alja is legyen elvágva.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.