Elkészítés: A babot és a füstölt húst előző este beáztatjuk. Másnap a római tálat a szokásos módon beáztatjuk. A babot és a füstölt húst leszűrjük. A zöldségeket megtisztítjuk (vöröshagymát és sárgarépát karikákra, zellergumót kis kockákra, szárát-zöldjét felaprítva, fokhagymát áttörve). Az oldalast 2 ujjnyi darabokra vágjuk (ahogy a csontok engedik). Felforrósított olajon minden oldalukat hirtelen megkapatjuk, áttesszük a lecsepegtetett római tálba. A maradék zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymákat, rádobjuk a sárgarépát, zellert, zellerszárat és a zellerzöld felét, sózzuk, borsozzuk - 2-3 percig erős tűzön pirítjuk.
A tál közepére tesszük a füstölt húst, tetejére szórjuk a babot, a pirított zöldséggel beborítjuk, lazán összekeverjük. A serpenyőbe (a megmaradt pecsenye-zöldségaljoz) öntjük a bort, paradicsompürét, babérlevelet, borsikafüvet, tetszés szerint sót, borsot, kb. 1 dl vizet. Jól összeforraljuk és a zöldségre öntjük. A római tálat lefedve (a szokásos módon hideg sütőbe téve) 180 fokon másfél-két óráig - vagy ki tudja :) - pároljuk (nem árt rápillantani, van-e elég leve, a végén tocsogósnak célszerű lennie).
A füstölt húst deszkára emelve felszeleteljük, az ételbe visszatesszük, a maradék zellerzölddel díszítve tálaljuk.
Kenyeret adunk hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.