Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Omlós, élesztős bejgli  recept
recept
Mester

Omlós, élesztős bejgli

120 perc
0 adag
Átlagos
5
2006. 01. 24.

Elkészítés

Elkészítés:
1.) Elkészítjük a tésztát: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos-picit cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen (NEM HŰTŐBEN, MERT MEGKEMÉNYEDIK ÉS NEM TUDJUK SZÉPEN KINYÚJTANI!) 1 órát pihentetjük.
2.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsola felét (azaz 5 dkg-ot), a reszelt citromhéjat, 2 édes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket! Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi meggyet bír el a töltelék! No, és a hasunk... :o))
3.) Elkészítjük a diós tölteléket: 22 dkg cukorból + 2 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsola másik felét (5 dkg-ot), reszelt narancs és citromhéjat, a lecsepegtetett meggyeket (kb. egy 7 dl üveg háromnegyedét vagy amennyit a töltelék elbír), és 4 dkg zsemlemorzsát, hogy a sok gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
FONTOS! A TÖLTELÉKEKET TELJESEN KI KELL HŰTENI, CSAK HIDEGEN SZABAD FELKENNI A TÉSZTÁRA!
4.) Közben valószínűleg lejárt az 1 óra, a tésztát elővesszük, és 6 egyenlő részre vágjuk. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden tésztagolyó azonos nagyságú, egyszerűen mérjük le őket egy konyhai mérlegen. (Egy golyó kb. 32 dkg nehéz lesz.)
5.) Lisztezett deszkán egymás után téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük mind a 6 tésztát.
6.) A töltelék felkenésének menete: A sűrű tölteléket egy széles pengéjű késsel óvatosan a tészta széléig kenjük, és a tészta minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk. (Erre azért van szükség, hogy a töltelék nehogy kibuggyanjon majd a feltekerés során.)
7.) Felsodorjuk mind a 6 rudat, a végeiket szépen behajtjuk, és sütőpapírral bélelt (vagy margarinnal kikent) tepsibe tesszük. A maradék tojásunkat felverjük, és megkenjük vele mind a 6 rudat, majd mindkét tepsit (mert 3 rúd fér 1 tepsibe) 30 percre hűvös helyre tesszük.
8.) A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, és meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul. Spéktűvel a bejglik tetejét óvatosan 3 ponton megszurkáljuk. (Az oldalát nem szabad, mert kirepesztheti a tésztát!)
9.) Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a tésztákat. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos. Kihűtjük, majd felszeletelve ízlés szerint porcukorral megszórva vagy anélkül tálaljuk.

Megjegyzés
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

1 értékelés

Ajánljuk még

Rakott zöldbab tejföllel
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss receptek

Rakott zöldbab tejföllel recept
Recept
Egyszerű

Rakott zöldbab tejföllel

75 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Lákovicsné Kazi Jázmin szerző profilképe

Lákovicsné Kazi Jázmin

Mazsolás túrós muffin recept
Recept
Egyszerű

Mazsolás túrós muffin

45 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Rumbaba recept
Recept
Mester

Rumbaba

220 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival recept
Recept
Bonyolult

Konfitált libacomb zsírjában sült krumplival

160 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Matcha teás tiramisu recept
Recept
Rafinált

Matcha teás tiramisu

60 perc
|
4 adag
|
Költséges
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve recept
Recept
Bonyolult

Csirkepaprikás túrós tésztán sütve

45 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Rákóczi-túrós pite recept
Recept
Mester

Rákóczi-túrós pite

120 perc
|
16 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Sütőtökös tészta recept
Recept
Egyszerű

Sütőtökös tészta

60 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Négysajtos pizza recept
Recept
Egyszerű

Négysajtos pizza

75 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Hagyományos lebbencsleves recept
Recept
Egyszerű

Hagyományos lebbencsleves

65 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Berencsi Dávid szerző profilképe

Berencsi Dávid

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal recept
Recept
Egyszerű

Villámgyors babfőzelék pirított kolbásszal

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.