Elkészítés: A tésztához a liszteket tálba szitálom, belecsippentem a sót, nagylyukú reszelőn lereszelem a vajat, hozzáadom a cukrot, gyömbért, vaníliát, gyors mozdulatokkal zsemlemorzsához hasonló állagúvá morzsolom, belekanalazom a tejföllel elkevert tojássárgáját, gombóccá formázom. Kissé ellapítva frissen tartó fóliába csomagolom, fél órára hűtőbe teszem.
Közben meghámozom és félbevágom a körtéket, eltávolítom a magházukat. Ezt legegyszerűbben karalábévájóval lehet elvégezni, melynek segítségével szabályos félgömbökként hullanak ki a felesleges részek. A körtéket citromlével meglocsolom, hogy ne veszítsenek üde színükből. Egy körtét apróra vágok, a cukorral, gyömbérrel, botmixerrel pürésítem, ebbe keverem a ricottát és a keményítőt. A tojásfehérjét külön tálban habbá verem, majd beleforgatom a krémbe.
A tésztát vékonyra nyújtom, kibélelek vele egy előzőleg méretre vágott sütőpapírral borított 23 cm-es levehető aljú piteformát, a felesleges részeket levágom, újra összegyúrom, kinyújtom, kis pillangóformával annyit szaggatok ki belőle, amennyit csak lehetséges. A fél körtéket hosszában 3 részre vágom. A pite aljára kevés őrölt mandulát vagy diót szórok, körben elhelyezem a körtehasábokat.
A krémet csillagcsöves habzsákba szedem, majd szépen mintázott csavaros girlandokkal borítom a gyümölcsöket. A tetején elrendezem a pillangókat, mintha épp csak pihennének egy keveset a habos takarón (mivel a pite rendszerint hamarabb elfogy, mint hogy ezen bárki elmerengne, a dekorálás játékának öröme mindenképp a készítőé marad).
A tál alján hagyott kevés tojásfehérjével vékonyan megkenem a pillangók „hátát”, a habzsák csőrében várakozó krémből pedig kis pöttyöket biggyesztek mindegyikre. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt világosra sütöm, még forrón vékony rétegben porcukrot szórok rá, de csak langyosan, hidegen szeletelem. Lehűtve, másnap is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.