1. A piskótát és a sós karamellt már előző nap elkészíthetjük. A piskótához a tojásfehérjéből a kevesebb cukorral habot verünk. A tojássárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a mandulát, a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 °C-os sütőben (légkeverés nélkül) kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd három lapba vágjuk.2. A karamellhez a cukrot egy-két evőkanál vízzel egy széles lábasban szétterítjük, és kevergetés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk. Közben felforrósítjuk a tejszínt, és ha elértük a karamellizálással a kívánt színt, a tejszínt a cukorhoz öntjük. Folyamatos keverés mellett további 3-4 percig főzzük. Levesszük a tűzről és kis adagokban hozzákeverjük a vajat. Minden egyes adag vaj után alaposan keverjük egyneműre. Ezt követően megsózzuk. Először egy (!) csipettel érdemes indítani, és kóstolgatva elérni a kívánt sóssági szintet. Ha kész, egy szűrőn átszűrjük és hagyjuk kihűlni. Amennyiben csak másnap használjuk fel, hűtőben tároljuk, és felhasználás előtt egy-két órával tesszük ki szobahőmérsékletre.3. A fahéjas almás réteghez a tisztított almát kis kockákra vágjuk, ízesítjük a fahéjjal, és a cukorral együtt feltesszük főni. Addig főzzük, amíg kellemesen haraphatóan puha lesz, de nem esik szét. Hagyjuk kihűlni.4. A mascarponehabhoz a mascarponét a porcukorral, vaníliával és a tejszínnel együtt habbá verjük.5. Következik a torta összeállítása. A mascarponehabból félreteszünk kb. 30 dkg mennyiséget a torta körbekenésére. Egy megtisztított és sütőpapírral vagy fóliával kibélelt tortakarikába belehelyezzük az egyik piskótalapot, melyet alaposan megkenünk a sós karamell felével, majd jöhet rá a mascarponehab. A mascarponehabból kis peremet készítünk, ezen belülre halmozzuk a fahéjas alma felét. Jöhet egy újabb mandulás piskóta, sós karamell, mascarponehab és a fahéjas alma másik fele. Az összeállítást a harmadik piskótalappal zárjuk, és a tortát pár órára hűtőbe tesszük.6. A megdermedt tortát kiszedjük a tortaformából, és körbekenjük a félretett mascarponehabbal. Újra pár óra hűtés következik. Végül a tortát almával, fahéjrudakkal díszítjük. (Az alma vágott felületét érdemes megkenni egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.)
Megjegyzés
Tipp: Az alma tökéletesen helyettesíthető körtével is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.