Ugyan az ostoros kalács nem tartozik a legegyszerűbb kelt tésztás édességek közé, mégis érdemes megpróbálkozni vele. A nehézséget leginkább a fonási technika elsajátítása jelenti, de ha követed a recept utasításait, biztosan sikerülni fog. Gyakorlat teszi a mestert – vágj bele most!
Az ostoros kalácsot tekinthetjük magyar eredetű ételnek, de hasonló módon készült ételek megtalálhatóak Erdélyben és más közép-európai országokban is. A kalács neve a tészta fonott, ostorszerű kinézetére utal, ami miatt kedvelt dísze az ünnepi asztaloknak. A tölteléket hagyományosan kakaó, dió vagy fahéj alkotja, de valójában a családi szokások, ízlések a meghatározók. Mi most egy szilvalekváros receptet hoztunk, érdemes kipróbálni: igazi őszi csemege, ami egy pohár tejjel, kávéval fogyasztva mindenkit levesz a lábáról.
Előkészítés: 45 perc
Kelesztés: 1,5 óra
Sütés: 40 perc
1 adag: 260 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
3 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2 db tojássárgája
2 dl langyos tejszín
4 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
1 nagy üveg szilvalekvár
felvert tojás a tetejére
Elkészítés:
Egy pohárba kevés langyos vizet öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a két szoba-hőmérsékletű tojássárgáját és a felhabosodott élesztőt, valamint a langyos tejszínt. A tál szélére szórjuk a sót. Szépen összedagasztjuk a tésztát. Ha már elválik az edény falától, akkor beledolgozzuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, és letakarva hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.
A megkelt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és három hosszú csíkra felvágjuk. A csíkokat vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül mindet felcsavarjuk a hossztengelyével párhuzamosan (mint a bejglit), így kapunk három viszonylag vékony, hosszú tekercset. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és ott hármas fonással összefonjuk a szilvalekvárral megkent rudakat, a végét összecsípjük, aláhajtjuk. Letakarjuk, és ismét kelesztjük legalább fél órát. Végül 180 fokra felmelegített sütőben megsütjük.
Félidőben kivesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.