A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Minestrone recept
Minestrone
Ugyan az ostoros kalács nem tartozik a legegyszerűbb kelt tésztás édességek közé, mégis érdemes megpróbálkozni vele. A nehézséget leginkább a fonási technika elsajátítása jelenti, de ha követed a recept utasításait, biztosan sikerülni fog. Gyakorlat teszi a mestert – vágj bele most!

Az ostoros kalácsot tekinthetjük magyar eredetű ételnek, de hasonló módon készült ételek megtalálhatóak Erdélyben és más közép-európai országokban is. A kalács neve a tészta fonott, ostorszerű kinézetére utal, ami miatt kedvelt dísze az ünnepi asztaloknak. A tölteléket hagyományosan kakaó, dió vagy fahéj alkotja, de valójában a családi szokások, ízlések a meghatározók. Mi most egy szilvalekváros receptet hoztunk, érdemes kipróbálni: igazi őszi csemege, ami egy pohár tejjel, kávéval fogyasztva mindenkit levesz a lábáról.

Szilvalekváros ostoros kalács
Szilvalekváros ostoros kalács / Recept és fotó: Vidék íze magazin
  • Előkészítés: 45 perc
  • Kelesztés: 1,5 óra
  • Sütés: 40 perc
  • 1 adag: 260 kcal 

Hozzávalók: 

A tésztához: 

  • 50 dkg liszt 
  • 1,5 dkg friss élesztő 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 1 kávéskanál só 
  • 2 db tojássárgája 
  • 2 dl langyos tejszín 
  • 4 dkg olvasztott vaj 

A töltelékhez: 

  • 1 nagy üveg szilvalekvár 
  • felvert tojás a tetejére 

Elkészítés:

  1. Egy pohárba kevés langyos vizet öntünk, hozzákeverünk egy kávéskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe egy mélyedést vájunk, ide öntjük a két szoba-hőmérsékletű tojássárgáját és a felhabosodott élesztőt, valamint a langyos tejszínt. A tál szélére szórjuk a sót. Szépen összedagasztjuk a tésztát. Ha már elválik az edény falától, akkor beledolgozzuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, és letakarva hagyjuk, amíg a duplájára nem kel.  
  3. A megkelt tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és három hosszú csíkra felvágjuk. A csíkokat vastagon megkenjük szilvalekvárral, végül mindet felcsavarjuk a hossztengelyével párhuzamosan (mint a bejglit), így kapunk három viszonylag vékony, hosszú tekercset. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és ott hármas fonással összefonjuk a szilvalekvárral megkent rudakat, a végét összecsípjük, aláhajtjuk. Letakarjuk, és ismét kelesztjük legalább fél órát. Végül 180 fokra felmelegített sütőben megsütjük.
  4. Félidőben kivesszük, lekenjük a tetejét felvert tojással, hogy szép fényes legyen. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.