Elkészítés: A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe, öntsük hozzá a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. A robotgép dagasztó szárával kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (Természetesen kézzel vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát.)
Tegyük át egy kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (Arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb.)
A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. A túrót (vagy ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.
A kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből. Tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kikent, lisztezett kuglófformába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.
A vajat olvasszuk fel, kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 160 fokon süssük 45-50 perc alatt szép pirosra.
A sütőből kivéve a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.