Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A tavasz csalhatatlan jele, hogy egyre több friss zöldség az asztalunkra. A különféle főzelékek és zöldséglevesek mellett, a kevert saláták is egyre nagyobb szerepet kapnak. A primőrökön kívül számtalan egyéb kiegészítővel gazdagíthatók ezek a saláták, azonban a végső összekovácsoló erő, a sokféle zöldet valóban salátává tevő kiegészítő, az öntet, illetve az olaj mibenléte szintén meghatározó.

A kilencvenes évek második felében jelentek meg nálunk az első olívaolajjal, balzsamecettel készített saláták, kiütvén a cukros-ecetes, savanyúság hangulatú salátákat, háttérbe szorítva a tejföllel-majonézzel készített önteteket. A trend azóta is tartja magát, csak az olívaolaj mellé zárkózott fel még néhány versenyző.

Tökmagolaj

Az osztrákok nagy kedvence az ízletes, sötét és viszonylag sűrű tökmagolaj, amiből egy kevéssel is csodákat lehet művelni. Intenzív íze miatt óvatosan bánjunk az adagolásával, ha azt szeretnénk, hogy bővebb mennyiségű öntet kerüljön a salátánkra, akkor valamilyen, kevésbé karakteres olajjal keverve adjuk hozzá.

Szezámmagolaj

A szezámmagolajat az ázsiai konyha előszeretettel használja a saját salátáira, de mi magunk is kikísérletezhetjük a megfelelő zöldség-olaj kombinációkat. Egy biztos, a kígyóuborka szezámolajjal verhetetlen.

Szőlőmagolaj

A koleszterinmentes, a gyomrot nem megterhelő olajjal is készíthetjük a salátáinkat. Nem csak önmagában érdemes felhasználni, hanem mártások, öntetek, különféle emulziók alapját is képezheti. Ha pedig már nem kell több a salátához, akkor akár süthetünk is benne, hiszen nagyon magas forráspontja erre is tökéletesen alkalmassá teszi.

Mogyoró- és dióolaj

A különféle csonthéjasokból préselt olajakkal rendkívül finom harmóniát teremthetünk. Az ízük mellett az illatuk is igen meghatározó. Arra ügyeljünk, hogy ne túl nagy kiszerelésben vásároljuk meg őket, mivel viszonylag gyorsan avasodnak. Abban az esetben, ha mégis többet vettünk volna a kelleténél, akkor használjuk el süteményekhez, kevert tésztákhoz, kifejezetten izgalmas, gazdag ízt fognak nekik kölcsönözni.

Kókuszolaj

A semleges ízvilágú olajjal könnyű dolgozni, arra ügyeljünk, hogy 24 fok alatt könnyedén halmazállapotot vált, és visszaköt. Ezt azonban könnyű kiküszöbölni, csak össze kell keverni valamilyen más olajjal, a fent felsoroltakkal vagy extra szűz olívaolajjal és úgy adni a salátához .

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.