Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Sörök

A belga sörökről

A belgáknak több mint 450 fajta sörük van. Ennek ismeretében aligha teljesíthetjük címben jelzett szándékunkat. De egy rövid ízelítővel talán szolgálatunk.

Belgiumban már a sör elfogyasztása is szertartás. Nem lehet csak úgy „bedobni egy korsóval”, mint a világ más, a serivást tekintve civilizálatlanabb részein. Elképzelhetetlen, hogy mondjuk, egy Chimay(ejtsd: simáj) márkájú sört korsóban szolgáljanak fel. Vörösboros kehelyhez hasonlatos pohár dukál hozzá.

A Kwaké sem mindennapos. A széles száj után negyedére keskenyedik, majd ismét kiöblösödik a pohár. A gyanútlan sörözőt az utolsó előtti kortynál éri a „kwak”, azaz nyakon önti magát. A különlegesen erős, 9 százalékos alkoholtartalmú italt palackban érlelik. Az öt százalékos magyar sörökhöz szokott jóembert már egy kisebb adag belga nedü is jókedvre deríti. Hát még ha belekóstol a 12 fokos Bushba! A tizenkettő természetesen az alkoholtartalmat jelenti – ez a sör egyébként 5-6 fokon fogyasztandó.

A világ nyolc trappista söréből hét Belgiumban készül. Az ital csak annyiban rokon a sajttal, hogy szintén trappista szerzetesek készítették-készítik. Hatalmas kádakban ledeszkázva érlelik. A lefojtott nedűt pár hónap múlva palackokba töltik, melyekben „tovább él”. Kitöltve dús, zamatos habjában apró buborékok csiklandozzák a nyelvet. Az üveg alján maradt „zacc” az élesztő. Ezt nem érdemes elfogyasztani, mert a gyomorban még órák múlva is dolgozna: szeszt készítene.

Belga kuriózum a gyümölcssör. Valódi cseresznye, meggy, málna keveredik a szintén palackos érlelésű italban. A parafa dugó, illetve a csatos tető alatt még egyszer-kétszer átforr, és csak aztán fogyasztható.

A belgák immár az amerikai piacot is meg akarják hódítani: az Egyesült
Államokban forgalomba hozott sörük címkéjén Brüsszel jelképe, a pisilő kisfiú, a „Manneken Pis” van. A prűd Amerikában mindjárt három szövetségi állam is betiltotta. Ohio, Észak-Kalifornia és Georgia szerint ugyanis szeszes ital címkéje nem ábrázolhat vulgáris vagy erotikus jelenetet. Ha nem gyanakodnánk a versenytársakra, a helybeli gyártók mesterkedéseire, akár meg is ütközhetnénk az amerikaiak bárdolatlanságán.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.