Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sörök

A belga sörökről

A belgáknak több mint 450 fajta sörük van. Ennek ismeretében aligha teljesíthetjük címben jelzett szándékunkat. De egy rövid ízelítővel talán szolgálatunk.

Belgiumban már a sör elfogyasztása is szertartás. Nem lehet csak úgy „bedobni egy korsóval”, mint a világ más, a serivást tekintve civilizálatlanabb részein. Elképzelhetetlen, hogy mondjuk, egy Chimay(ejtsd: simáj) márkájú sört korsóban szolgáljanak fel. Vörösboros kehelyhez hasonlatos pohár dukál hozzá.

A Kwaké sem mindennapos. A széles száj után negyedére keskenyedik, majd ismét kiöblösödik a pohár. A gyanútlan sörözőt az utolsó előtti kortynál éri a „kwak”, azaz nyakon önti magát. A különlegesen erős, 9 százalékos alkoholtartalmú italt palackban érlelik. Az öt százalékos magyar sörökhöz szokott jóembert már egy kisebb adag belga nedü is jókedvre deríti. Hát még ha belekóstol a 12 fokos Bushba! A tizenkettő természetesen az alkoholtartalmat jelenti – ez a sör egyébként 5-6 fokon fogyasztandó.

A világ nyolc trappista söréből hét Belgiumban készül. Az ital csak annyiban rokon a sajttal, hogy szintén trappista szerzetesek készítették-készítik. Hatalmas kádakban ledeszkázva érlelik. A lefojtott nedűt pár hónap múlva palackokba töltik, melyekben „tovább él”. Kitöltve dús, zamatos habjában apró buborékok csiklandozzák a nyelvet. Az üveg alján maradt „zacc” az élesztő. Ezt nem érdemes elfogyasztani, mert a gyomorban még órák múlva is dolgozna: szeszt készítene.

Belga kuriózum a gyümölcssör. Valódi cseresznye, meggy, málna keveredik a szintén palackos érlelésű italban. A parafa dugó, illetve a csatos tető alatt még egyszer-kétszer átforr, és csak aztán fogyasztható.

A belgák immár az amerikai piacot is meg akarják hódítani: az Egyesült
Államokban forgalomba hozott sörük címkéjén Brüsszel jelképe, a pisilő kisfiú, a „Manneken Pis” van. A prűd Amerikában mindjárt három szövetségi állam is betiltotta. Ohio, Észak-Kalifornia és Georgia szerint ugyanis szeszes ital címkéje nem ábrázolhat vulgáris vagy erotikus jelenetet. Ha nem gyanakodnánk a versenytársakra, a helybeli gyártók mesterkedéseire, akár meg is ütközhetnénk az amerikaiak bárdolatlanságán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.