Az apró magvak tele vannak értékes tápanyagokkal. A lenmag kiváló antioxidáns, fehérjedús, rostban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, valamint remek forrása az ómega-3 zsírsavaknak. A szakértők szerint azonban az egész lenmag külső, kemény héja miatt emésztetlenül halad át a bélrendszeren, vagyis nem tudjuk kinyerni belőle az összes hasznos anyagot.
Sokkal jobban érvényesül jótékony hatása a lenmagnak, ha nem egészben, hanem őrölve fogyasztjuk. Őrölt lenmagot a boltban is vásárolhatunk, de gyakoribb az egészben hagyott változat, amit viszont otthon nagyon egyszerűen megőrölhetünk mi magunk is. A legjobb eszköz ehhez egy kávédaráló, de ha ez nem áll rendelkezésre, turmixgépben vagy konyhai robotgépben is megőrölhetjük a magokat.
Az őrölt lenmag könnyebben emészthető, és így a bélrendszerből az összes tápanyag könnyedén felszívódik.
Fontos, hogy őrölve a lenmag nem tartható el ugyanaddig, mint egészben hagyva. Helyezzük az őrleményt légmentesen záródó edénybe, és a hűtőben legfeljebb 1 hétig tároljuk. Csak addig fogyasszuk el, míg földes, enyhén diós ízű, ha keserűnek érezzük, akkor már avas, ilyenkor ki kell dobni.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.