Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Félsz, hogy összeesik a szuflé? Így lesz tökéletes a felfújt!

A franciák szerint a szuflé úgy viselkedik, mint egy cica: hálás a törődésért, de szeszélyes lesz, ha nem szentelsz neki kellő figyelmet. Íme, a tökéletes recept!

Sokan azért nem vállalkoznak a légiesen könnyed desszert otthoni elkészítésére, mert attól tartanak, hogy nem dagad elég magasra vagy éppen összezuhan, mire az asztalra kerül. Némi rutinnal mindez kivédhető. Segítünk, hogy tökéletes legyen a szuflé!i az a szuflé?

Az eredetileg lélegzet, lehelet jelentésű francia souffle szó azt is kifejezi, hogy a tojáshabtól és a belevert levegőtől könnyű, a sütőben gőztől megdagadó azonos nevű desszertnek már egy fuvallat is elég, hogy összeessen.

Az édes változatok mellett a szuflé sajtos, halas és zöldséges (pl. sárgarépás) variációban is elkészíthető.

A sárgarépafelfújt finom és látványos
A sárgarépafelfújt finom és látványos

A siker záloga a jó tojáshab

Gondosan válaszd szét a tojásfehérjét, majd tökéletesen tisztára mosott üveg- vagy fémtálban verd fel. (A műanyagon alapos mosogatás után is maradhat zsíros szennyeződés, ami hátráltatja a hab felverődését.) A habverőről alaposan öblítsd le a mosogatószert! A tálat és a habverőt is áttörölheted citromlével megnedvesített kendővel. Tisztít, és sűrűbb lesz tőle a hab.

A kézi habverő használata fáradságos ugyan, de ezzel egyenletesebben eloszlathatod a habban a belejuttatott levegőt, mint robotgéppel. A habot addig kell verni, amíg már nem csusszan ki a felfordított tálból.

Nagy ellenség a huzat

A biztonság kedvéért a szuflékészítés idejére csukd be a konyha ablakát és ajtaját. A sütőt alsó-felső fűtéssel melegítsd elő, és ne használd a légkeverő funkciót. Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, a végén pedig ne kapd ki rögtön a melegből a szuflédat: hagyd pihenni a kikapcsolt sütőben 15 percig.

Édes szuflé

Kristály- vagy porcukor kell hozzá, barna cukor vagy folyékony édesítőszer nem ajánlott. Lisztből a sima és a finom szemcséjű búzaliszt (BL-51 és BL-55) a legjobb.

8 adaghoz főzz sűrűre 3 dl tejet 2 ek liszttel állandó keverés közben, majd vedd le a tűzről, és dolgozz bele 2 db tojássárgáját. Végül forgass bele 4 db tojás fehérjéből és 4 ek cukorból vert kemény habot. Tetszésed szerint ízesítheted pl. vaníliával, kakaóporral, csokival.

Szép, magas szuflé - tökéletes!
Szép, magas szuflé - tökéletes!

Sós szuflé

8 adaghoz készíts besamelt 3 ek olvasztott vajból, 3 ek lisztből és 3,75 dl forró tejből. Óvatosan keverj hozzá 6 db tojássárgáját, majd forgass bele 8 db tojásfehérjéből vert kemény habot. Fűszerezd tetszés szerint, vagy legvégül adj hozzá reszelt sajtot (nehogy túl korán megolvadjon). A sajt olvadékonyságától függően előfordulhat, hogy a szuflé kifut a formából és lecsurog az oldalán. Hogy ez ne történhessen meg, készíts gallért a formákba alufóliából, mielőtt betöltöd a masszát.

Sajtfelfújt, a nagy kedvenc
Sajtfelfújt, a nagy kedvenc

Praktikus tanácsok

  • Az alap (vagyis a tojáshab nélküli keverék) optimálisan sűrűn folyós állagú. Amennyiben az ízesítőként hozzáadott szörp vagy alkohol túl híggá tette, sűrítsd be étkezési keményítővel! Ehhez 1 tk keményítőt keverj csomómentesre 1-2 tk vízzel.
  • Ha a receptben előírt mennyiségű tojáshab hozzáadása után úgy érzed, hogy a massza túl sűrű, forgass bele még habot utólag felvert 1-2 db tojásfehérjéből.
  • Az összeállított masszát legfeljebb fél órát hagyd állni, máskülönben sok – fáradságosan belejuttatott – levegő elillan belőle.
  • A menü zárófogásának szánt szuflé alapját 1-2 órával korábban összekeverheted és a hűtőben tárolhatod. A tojáshabot legkorábban az étkezés megkezdése előtt verd fel, majd a főétel feltálalása előtt forgasd az alapba. Ha a szuflé rögtön a sütőbe kerül, pont kész lesz, mire kell. Inkább az éhes szájak várjanak a szufléra, mint a szuflé az éhes szájakra!

Formák

  • Az ideális szufléforma kerek és sima falú, tálalásra is alkalmas. Mindegy, hogy az anyaga porcelán, kerámia, üveg vagy fém. A muffinforma felejtős, mert ebből bonyodalmas kiszedni a melegen azonnal fogyasztandó desszertet.
  • Nagyobb fémformát (pl. egy kapcsos tortaformát) a massza betöltése előtt célszerű forró vízben felmelegíteni kb. 10 perc alatt. Így kevésbé fenyeget a veszély, hogy a szuflé belül nyers marad. A sütőben a nagy formát ugyanúgy vízfürdőbe állíthatod, vagy meleg vízzel töltött tepsit tolhatsz alája.

Nincs sütőd?

Gőzöld a szuflét 150-200 fokos grillsütőben kb. 20 percig. A jobb hőeloszlás érdekében a formákat érdemes felmelegített grillserpenyőben vízfürdőbe állítani. Gőzpárolóban 200 fokon, 100 százalék páratartalom mellett a szuflé általában szintén kb. 20 perc alatt emelkedik meg.

Mi legyen a maradékkal?

Többet sütöttél, mint amennyi elfogyott? Egyszerűen takard le a maradékot folpakkal, és tedd be a hűtőbe. Az 1-2 napos szuflé persze már nem olyan levegős és tetszetős, mint a sütőből frissen kikerült, de még kissé összeesve is élvezhető.

(Nyitókép: MME)

Ajánljuk még:

ÍME A JAPÁN PALACSINTA, AMI OLYAN KÖNNYŰ, MINT HA FELHŐBE HARAPNÁL!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.