Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Igen-igen, ismét a mák. Meggyőződésem, hogy bennem genetikailag kódolt a kék szemek imádata (a szó szoros értelmében is) :), ez az oka annak, hogy minden ételt igyekszem elmákosítani – nem kivétel ez alól a túrógombóc sem.

Jó anyám mindig pirított prézliben forgatta meg a mindenféle gombócokat, kivéve amikor – ismerve függőségemet – cukros mákot szórt rájuk. Ám szegény soha nem tudta annyi mákkal tálalni, ami elég lett volna nekem, ezért – rosszalló tekintetétől kísérve – csaknem mindig további adagokat kevertem magamnak. Sőt – de ez maradjon köztünk! – olyan is előfordult, hogy a gombócadagom egy részéről még melegen lenyaltam a cukros mákot, a csupasz gombócokat pedig elrejtettem a hűtőben. :)

A túrógombóc receptje az Ő titka maradt – na nem azért, mintha titkolta volna, csak valahogy nem került szóba, hogy az itthon fellelhető számos recept közül melyik számára az etalon. Így, mivel kísérletezni nem akartam, Andibaba kolléganőmtől kértem tanácsot, aki legott közölte: van egy tuti receptje, amit még a seregben kotyogott el a férjének – néhány pohár bor után – a bajtársa, aki akkoriban egy híres-neves cukrászdában dolgozott. A túrógombóc-készítés azóta is a férje reszortja, ő ilyenkor száműzve van a szobába. :) A vendégeik pedig megőrülnek a túrógombócáért (is), úgyhogy nyugodtan tegyek egy próbát, nem fogok csalódni. Igaza lett – a minap immár harmadszor álltam neki a túrógömbök formázásának.

 

Lenne miből választani
Lenne miből választani

 

Az összetevőket tekintve sok újdonsággal nem szolgálhatok – legfeljebb az arányok másak. Én mindenesetre maradok Andibabáék jól bevált túrógombócánál, amelyet ezúton ajánlok kedves Olvasóim figyelmébe.

Mi kell a kredencből?

– egy 4-5 literes fazék
– egy mély keverőtál (vájling)
– krumplinyomó
– konyhai mérleg
– habverő
– citromreszelő
– tálak, fakanál, kanál
– villa (az evéshez) :)

Mi kell a gombóchoz?

– 50 dkg (2x25 dkg) minőségi, félzsíros tehéntúró (ha boltban vesszük, alufóliásat válasszunk, ne nejlonosat!)
– 8 dkg búzadara
– 2 evőkanál kristálycukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 tojás
– fél citrom héja
– só
– a főzéshez 3 liter víz

Mi kell a máksóderhez?

– 15-20 dkg darált mák
– 15-20 dkg nagy szemű (hagyományos) kristálycukor

Természetesen a szokásos módon, pirított prézlibe forgatva is kitűnő ez a gombóc.

Öntetnek bőven adagolt, langyos, cukros tejfölt javaslok. Tálaltam már citrom- és vaníliamártással is, mindkettő kitűnően illik hozzá, de a tejföl a legegyszerűbb. Ha a lustaság fájna... :)

 

Tiszta Vasarely! :)
Tiszta Vasarely! :)

 

Hogy lesz ebből túrógombóc?

 

Nyomás alatt a túró
Nyomás alatt a túró

Mindenekelőtt készítsük elő a főzővizet: töltsük meg 3 liter vízzel a fazekat, keverjünk el benne egy evőkanálnyi sót, és tegyük fel a tűzre. (Mintegy 40 perc múlva kezdjük majd el főzni a gombócokat, addigra forrnia kell.)

Ha a fazekat lerendeztük, krumplinyomón áttörjük a túrót egy mély tálba, majd hozzáadjuk a búzadarát. Nagyon alaposan összekeverjük (jó kis edzés), s legalább 20 percig állni hagyjuk. Hogy addig se unatkozzunk, szép komótosan előkészítjük a tojást, azaz szétválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. Ez utóbbit kikeverjük 1 evőkanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral, illetve a fél citrom héjával, majd félretesszük.

 

Tessék engem egyneműsíteni!
Tessék engem egyneműsíteni!

Jöhet a habverő: a fehérjét csipetnyi sóval előbb lazán felverjük, majd egy evőkanál kristálycukor hozzáadásával addig folytatjuk az ütlegelést, amíg kemény habot kapunk.

Időközben bizonyára letelt az előírt 20 perc, ennek örömére a túróra öntjük a cukros tojássárgáját, egy alapos keverést követően pedig óvatosan beleforgatjuk a felvert habot is, és nemes mozdulatokkal egyneműsítjük a masszát. Készen vagyunk?

 

Művészet a javából

 

Láttam már szebbeket is (nem kuncog!) :)
Láttam már szebbeket is (nem kuncog!) :)

Képzőművésszé átlényegülve, vizes kézzel pingponglabdánál valamivel nagyobb gombócokat formázunk a masszából. Ne lepődjünk meg, ha 9-12 darab után elfogy az anyag – semmi sem tart örökké. :)

Gombócainkat ezután merőkanállal egymás után a gyöngyöző (gyenge forrásban lévő) vízbe eresztjük, oly módon, hogy a fazék alján se érjenek össze (ha ez mégis bekövetkezik, fakanál nyelével finoman szétválasztjuk őket.)

 

Hahóóóó, lufi a vízben!

 

Ippeg elfértek a fazékban
Ippeg elfértek a fazékban

Élénk tűzön kezdjük el a gombócok főzését (ilyenkor már nem kell forrnia a víznek), de vigyázzunk, hogy le ne maradjunk a fő attrakcióról: műveink körülbelül tíz perc elteltével szép sorjában elrúgják magukat a fazék aljáról, s szélnek eresztett lufik módjára jönnek fel a felszínre. Ez nagyszerű látvány, el ne mulasszuk! :) Néha előfordul, hogy leragad egy-egy gombóc, ezeket piszkáljuk meg a fakanál nyelével, aminek hatására rögvest követik társaikat a felszínre.

A megfőtt gombócokat szűrőkanállal emeljük ki a vízből, majd azon melegében forgassuk meg a mély tálba szórt kristálycukor-darált mák keverékben (vagy prézliben). Ha már befedte a sóder a gombócokat, vagyis nem kell félni, hogy éget, kézzel is lapogassuk meg, hogy minél vastagabb legyen rajta a bunda.

Ezek után nem maradt más hátra, mint a tálalás. Kehelyben nagy adag langyos, cukrozott tejfölt teszünk az asztalra, ám előtte néhány kiskanálnyit elcsenünk belőle a gombócok díszítéséhez. A feltálalt túrógombóc azonnal fogyasztandó! Ha erre valami miatt még sincs lehetőség, tegyük takarékra a tüzet a főzővíz alatt, helyezzük a még csupasz gombócokat a fazék átmérőjénél valamivel nagyobb porcelán- vagy üvegtányérra, majd ezt csúsztassuk a fazékra – a feláramló forró gőz gondoskodik a melegen tartásukról.

 

Én így szeretem, punktum! :)
Én így szeretem, punktum! :)

 

Utószó helyett

Talán a mosogatnivaló mennyisége ezen túrógombócrecept egyedüli hátránya, ám egy szorgos menyecske sokat segíthet. :) Mosogatás ide vagy oda, a légiesen könnyű, omlós gombócok a mákbundájukon csillogó cukorkristályokkal meg a tejfölszósszal olyan gasztronómiai és vizuális élményt nyújtanak, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell tapasztalnia. Egyszer? Egy nagy túróst! Százszor, ezerszer...

 

Túró, mák, tejföl: teljes az összhang
Túró, mák, tejföl: teljes az összhang

 

Túrógombóc mákbundában recept >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.