A karfiol leginkább úgy él a köztudatban, mint az összetevő, melynek bérelt helye van a non-stop fogyókúrázó kolléganő párolt zöldséges ételdobozában. Egyébiránt pedig háziasszonyok indokolatlan levestartozéka, melynek nincs más funkciója, mint hogy utána órákig szellőztethessék a konyhát. (És persze kirántva bármikor az őrületbe lehet vele kergetni a húst elutasító ismerőseinket.)
Valójában azonban az egyik legtöbb módon felhasználható zöldségről van szó mely nem csupán köretként állja meg a helyét: grillezett vagy sült formában elkészíthető snackként, tortillaként, palacsintaként, kenyérként(!), mindenekelőtt pedig alacsony szénhidráttartalmú köretként.
A karfiolrizs a legegyszerűbb alternatíva: a rózsáira bontott karfiolt egy aprítóban durvára daráljuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk, és megsózzuk. Természetesen megannyi módon variálható, vegyünk egy ázsiai változatot!
Zöldséges ázsiai karfiolrizs
Hozzávalók:
1/2 karfiol
1 fej lilahagyma
1/2 kaliforniai paprika
4 ek zöldbab
2 ek zöldségleves-alaplé
1 piros chilipaprika (elhagyható)
1 fej káposzta
1 zöldhagyma
1 ek szójaszósz
2 cm gyömbérszelet lereszelve
1 gerezd fokhagyma összetörve
1/2 citrom leve
A fent említett módon elkészítjük a karfiolrizst és félretesszük. A hagymát felcsíkozzuk, a többi zöldséget kockára vágjuk. 1 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd hozzáadjuk a hagymát, két perc múlva pedig a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a zöldségeket, a zöldségleves-alaplevet, és folyamatos kevergetés közben három percig pároljuk. Legvégül összekeverjük a karfiollal, majd hozzáadjuk a citromlevet.
Ha pedig valami tartalmas, egyben könnyű ételt szeretnénk, a ropogós karfiolfasírt kitűnő választás lehet.
Karfiolfasírt
Hozzávalók:
1 karfiol
1/3 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1/4 csésza kukoricaliszt
2 ek száraz élesztő
2 ek őrölt lenmag 6 ek vízzel összekeverve (a tojás helyettesítésére)
1 tk foghagymapor
2 ek petrezselyem (felaprítva)
2 tk só
kevés bors
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira bontjuk, puhára pároljuk, ha elkészült és kicsit kihűlt, papírtörlővel megtöröljük. Közben a lenmagot és a vizet összekeverjük, majd fél órára hűtőbe tesszük. A karfiolt turmixgépben durvára aprítjuk, majd egy tálban összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ebből az elegyből korongokat formázunk, majd egy forró serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalon ropogósra sütjük őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.