Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Világkonyha

Nyaralás Bulgáriában: ezeket az ételeket semmiképp ne hagyd ki!

Szerb rakott lecsó (gyuvecs)
Nem fogsz csalódni az ételekben sem, ha a magyarok által újra felfedezett bolgár tengerpartra utazol nyaralni!

A Fekete-tengerrel határos országot sokféle hatás érte az idők folyamán, és ez ételeiben is megnyilvánul. Kimondottan sokoldalú és ízletes konyhája leginkább a román, szerb és macedón konyhával rokon, de vannak közös vonásai a török, görög, sőt – pl. a töltött paprika révén – a magyar konyhával is.

Joghurt és sajtok

A híres bolgárkertészet változatos és kiváló minőségű alapanyagokat szolgáltat a zöldséges egytálételekhez és a kitűnő salátákhoz. Sok petrezselymet, kaprot, csombort, mentát, hagymát, fokhagymát, paradicsomot, zöld- és fűszerpaprikát használnak, továbbá a tej, a túró, a sajt és a növényi olaj is régóta nagy szerepet játszik a jellemzően hosszú életű lakosság egészséges táplálkozásában.

Egész nap szívesen fogyasztanak zselé állagú bolgár joghurtot (kiszelo mljeka), amelyet a mi tejfölünkhöz hasonlóan főzéshez is használnak. Főétkezések után cukorral édesítve, reggelire pedig burek vagy egy rétesszerű tészta (banica) mellé kínálják. A banica töltelékét legtöbbször a juh- vagy kecskesajtból készülő szirene nevű sajt adja.

Banica
Banica

Híres gyúrt sajtjuk, a juh- és kecsketejből készülő különleges ízű, kissé csípős kaskaval panírozott formában kedvelt főétel.

Helyi ételspecialitások

A levesek (csorba) közül finomak és kiadósak a húslevesek (meszna csorba). A Duna mentén és a tengerparton a hallevesek is kihagyhatatlanok.

Bolgár húsleves
Bolgár húsleves

Nyári specialitásuk, a tarator vízzel kissé felhígított kiszelo mljakóból készül, benne finomra vágott nyers uborkával, apró diódarabokkal, kaporral, étolajjal és fokhagymával.

Noha Bulgária a zöldségek hazája, a húsételeket sem mellőzik. Toplistás a bárány (agnesko), amelyet sütve, főve, nyárson és kemencében egyaránt készítenek.

Jellegzetes specialitás a vagdalt hagymával vagy salátával tálalt, roston sült húskolbászka (kebapcse), valamint a húspogácsa (kjufteta). Rendeléskor meg kell mondanod a pincérnek, hány darabot kérsz, továbbá hogy körettel (garnirano) vagy salátával (szazs szalata) óhajtod-e.

A kebab gyűjtőfogalom, ezen általában a lecsó képzetét keltő sűrű lében tálalt húsdarabkákat kell érteni.

Mindenféle muszakában megtalálható a burgonya vagy a padlizsán, a paradicsom, a zöldpaprika és a hagyma. Ezeket rétegenként rakják le (húsdarabkákkal vagy darált hússal gazdagítják), párolják, majd tojásos, tejes masszával leöntve kemencében átsütik.

A gyuvecsek fő alapanyaga a paprikásnak előkészített vagdalt hús és a legkülönfélébb zöldségek elegye, amelyek sütve-párolva kerülnek az asztalra.

Gyuvecs
Gyuvecs

A töltött szőlőlevél (szarmi) görög hatást mutat.

A nyársonsültek (na szkara) közül általánosan kedvelt a hagymával tarkított rablóhús (siscseta). A Rodope hegyei közt tipikus fogás a nyárson sült bárány (cseverme), de a tengerparton is vannak erre szakosodott vendéglők. Ugyancsak a tengerparton érdemes megismerkedni a Fekete-tenger halaival. A kicsiket (szardella, szardínia) egészben, olajban ropogósra sütik, míg szeletben rántják vagy roston sütik.

A legjobb saláták

A főétel és a hozzá tartozó köretek szerves kiegészítői a saláták: a paradicsom- és uborkasaláta (külön-külön vagy mesana szalata néven vegyesen), általában több vagy kevesebb nyers hagymával. A sopszka saláta Szófia-környékéről terjedt el, és vált világhírűvé. Készítésekor a szeletelt vagy apróra vagdalt paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát és hagymát olívaolajjal és ecettel ízesítik, majd csíkokra vágott vagy összemorzsolt szirenével szórják meg.

Sopszka saláta
Sopszka saláta

A sültpaprika-salátához (pecseni piperki) egészben megsütött zöldpaprikát ízesítenek ecettel-olajjal.

Az étlapokon a saláták között mindig megtalálható kjopolu tulajdonképpen sóval, fokhagymával, ecettel és olajjal ízesített, péppé dolgozott sült padlizsán.

Kjopolu
Kjopolu
Desszertek

Az édességek közül a magyarok számára némiképp új ízt jelent a sokféle mandulatorta és -krém, illetve mandulás sütemény. Meghonosodott a törököktől átvett, sűrű cukorsziruppal leöntött, dióval töltött rétes, a baklava is.

Baklava
Baklava


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.