Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Világkonyha

Étlapszótár: gyorstalpaló, ha még nem jártál indiai étteremben

Tikka masala
India konyhájáról nem könnyű dióhéjban áttekintést adni. A földrésznyi országban kevés olyan dolog van, amit egyszerűen lehetne meghatározni, és ez az ételek tekintetében sincs másként.

Indiai konyha tulajdonképpen nem is létezik, mert a kiterjedt régiókban a természeti adottságok mellett a történelmi változások és a vallási előírások eltérő módokon, sokszínűen befolyásolták a helyiek táplálkozását. Bár gyakran egy kalap alá veszik Indiát, Bangladest és Pakisztánt, helyesebb volna külön-külön taglalni pl. a mogul, a kasmíri, a bengáli, a pandzsábi vagy a mahárástrai gasztronómiát.

Tikka masala
Tikka masala

Nagy vonalakban összefoglalva elmondható, hogy a mogul örökségnek köszönhetően Ó-Delhi környékén a leggazdagabb a konyha. Itt inkább búzát termesztenek, mint rizst, és az étrend szerves részei a kenyérfélék (roti).

Északon esznek húst is (főleg bárányt), valamint sok száraz hüvelyest (dahl). Népszerűek a joghurtos, túrós édességek. Kasmírban általában mellőzik a hagymát és a fokhagymát, mert hitük szerint ezek felforrósítják a vért és túlzottan szabadjára engedik a szenvedélyeket.

Naan kenyér
Naan kenyér

Dél-India a vegetáriánusok paradicsoma, és itt a legcsípősebbek az ételek. A rizs mellett fontos szerep jut a búzának, lencsének. Rengeteg kókuszdiót használnak, és gyakran ennek héjában vagy banánlevélen tálalják az ennivalót. A Malabár-parton és Keralában a halat megengedően a tenger gyümölcsének nevezik, hogy a helyi hinduk is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthassák.

Mangó lassi
Mangó lassi

Kelet-Indiában a rizs és a dahl mellett a főzéshez is népszerű a túró. Nyugat-India konyhája változatosságával tűnik ki. Goában, az egykori portugál gyarmaton az ételek vöröslenek a méregerős csilitől. Nevezetes a többféle halból készülő goai curry, az itt élő keresztények pedig a sertéshúst is kedvelik. Gudzsarát államban kedvelik az édes-savanyú és a tojásos ételeket, valamint a lime-ot. Mahárástrában a zöldséges fogások járják. Kedvelt édesség a forró puri kenyér mellé adott hűsítő joghurtdesszert (shrikhand).

Garam masala
Garam masala
Mini étlapszótár

Biryani: ghível (tisztított vajjal) főzött bonyolult rizses étel. Húsos (csirkés) és halas változatban is készül. Sáfránnyal, kurkumával színezik, ízesítik.

Chapati: platnin sült kovásztalan lepénykenyér.

Garam masala: barnás színű, csípős fűszerkeverék. Ahány ház vagy étterem, annyiféle változatban készítik.

Gulab jamun: lisztből, vajból, joghurtból, néha őrölt mandulából készült golyók kisütve, sziruppal leöntve. Tipikus édesség.

Lassi: joghurtból készült italt, édesen vagy sósan fogyasztják.

Murg (murgh, murghi, moorgee) makhani: vajas csirke. Paradicsomos és currys raguként is készítik.

Murg massalam: mogul eredetű gazdag csirkeétel. A húst joghurtból, köménymagból, hagymából és csiliből készült lében pácolják, majd különféle fűszerekkel együtt tűzálló tálban megsütik, és mogyoróval meghintve tálalják.

Murg tandoori: fűszeres joghurtban pácolt csirke tandoorban (földbe ásott agyagkemencében) megsütve.

Tandoori csirke
Tandoori csirke

Naan: lapos kenyér kelt tésztából, amelyet földbe ásott agyagkemencében (tandoorban) sütnek meg.

Pakora: apró darabokra vágott zöldséget, gyümölcsöt vagy indiai sajtot (paneer) sárgaborsóliszttel és joghurttal készített, sütőporos palacsintatésztában paníroznak, majd olajban vagy ghíben kisütik. A nap bármely szakában szívesen rágcsálják.

Samosa: olajban kisütött, háromszög alakú tészta darált hússal vagy borsó és burgonya keverékével töltve.

Tikka masala: csirkemell vagy -comb erősen fűszeres szószban. Az egész világon elterjedt étel.

Olvass többet az indiai konyháról >>>
Menjünk indiaiba >>>
A KENYÉRLEPÉNY, A CURRY ÉS A MANGÓ LASSI HAZÁJA - KÓSTOLD MEG INDIÁT! >>>
Indiai receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.