Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ha már a magyar focirajongók úgyis Norvégiára koncentrálnak (velük csap össze válogatottunk az Eb-pótselejtezőben), vizsgáljuk meg, mit tudnak a norvégok a konyhában. Vajon gasztronómiában simán lepipáljuk őket? Vagy azért van mit tanulnunk tőlük? Cikkünkből minden kiderül!

Norvégia egészen egyedi konyhával bír. A skandináv országokra jellemző alapanyagok itt is megtalálhatók, de emellett a hal és a rákfogyasztás egyedülállóan magas.

A norvégok – velünk ellentétben – rengeteg halat esznek, igaz, a választék is sokkal bővebb, az ő tányérjukra frissibe kerül a tőkehal, az ördöghal, a makréla, a hering, a lazac vagy a különféle rákok (garnéla, langusztina).

Így készül a szárított hal
Így készül a szárított hal

Vadhúst is sokkal gyakrabban fogyasztanak. Náluk nem a vaddisznó, a fácán, a nyúl vagy a szarvas dívik, inkább jávorszarvast, nyírfajdot vagy rénszarvast készítenek vacsorára. Ha nem vadat esznek, akkor jöhet a kacsa vagy épp a bárány, ami hagyományos karácsonyi étel arrafelé.

Hozzánk hasonlóan kedvelik a sört és a jó vörösborokat, bár ez utóbbiból inkább importra szorulnak, míg mi magyarok igencsak szerencsések vagyunk, hogy több termőterületről is csodás vörösborok kerülnek az asztalunkra.

Amíg mi főleg tehéntejet töltünk a pohárba és a legtöbb sajtunk is ebből készül, addig a norvég hűtőkben szinte biztosan megtalálható egy adag, édeskés, barna kecskesajt, a brunost.

A norvégok kecskesajtja, a brunos
A norvégok kecskesajtja, a brunos

Míg nekünk csak őseink tartottak szárított húst a nyereg alatt, a norvégoknál a mai napig igen kedvelt a spekemat, a szárított, füstölt hús, amit vékony, ropogós kenyérrel tesznek, tejföllel locsolják meg és egy korsó sört is kínálnak mellé. A hosszú tél miatt a skandináv országokban a tartósított élelmiszerek valóban jelentős szerepet játszanak mind a mai napig, a különféle módon tartósított húsok és halak részét képezik a mindennapjaiknak.

A spekemat mellett a lutefisk (a hónapok alatt érlelt, karácsonyi menübe szánt, hamulúggal készített hal) és a rakorret, a füstölt pisztráng is kedvelt csemege, bár a lutefisk kóstolása előtt a gázmaszk vagy legalább egy orrcsipesz beszerzése erősen javasolt.

A norvégok rengeteg halat esznek
A norvégok rengeteg halat esznek

A magyar konyhához hasonlatosan a norvégok is előszeretettel használják a különféle piros bogyós gyümölcsöket, nagyon népszerű az eper, a málna, és az áfonya. A bogyós gyümölcsöket mártásként, szörpként és lekvárként is viszont láthatjuk a norvég fogásokban.

A norvégok több kávét isznak a világon, mint a magyarok, sőt olyan sok fogy náluk, hogy kávéfogyasztásban világelsőnek számítanak. Nagyon szeretik az erős fekete kávét, s teából is főleg a fekete teát kedvelik.

Volt olyan év, hogy világelsők voltak kávéfogyasztásban
Volt olyan év, hogy világelsők voltak kávéfogyasztásban
A négy legizgalmasabb norvég fogás:

Smalahove, sózott, szárított bárányfej, amelyet megfőznek, különféle főtt gyökérzöldségekkel kínálnak és a csontig elfogyasztanak. A pofahús mellett a szemeket is megeszik.

Akevitt, vagy más néven Akvavit, amely a norvég szeszgyártás csúcsa. A burgonyából erjesztett ital jellegzetes ízét és illatát a hozzáadott fűszerektől kapja. Legfőbb fűszere a kömény, de ánizs, kapor, édeskömény, kardamom és koriander is kerülhet a különféle változatokba.

A skandináv hagyományoknak megfelelően, a norvég konyhában is fontos szerep jut a húsgolyóknak. A norvégok állítják, hogy az általuk készített meatcakes sokkal finomabb, mint a svéd kötbullar.

Egyik kedvenc kenyerük a Lefse, amely egy tortilla lapra emlékeztető lapos kenyér. Különféle nyitott szendvicsekhez használják, de van, hogy csak vajjal megkenve, fahéjas cukorral megszórva fogyasztják.

A lefse inkább tortillalapra hasonlít
A lefse inkább tortillalapra hasonlít

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.