Norvégia egészen egyedi konyhával bír. A skandináv országokra jellemző alapanyagok itt is megtalálhatók, de emellett a hal és a rákfogyasztás egyedülállóan magas.
A norvégok – velünk ellentétben – rengeteg halat esznek, igaz, a választék is sokkal bővebb, az ő tányérjukra frissibe kerül a tőkehal, az ördöghal, a makréla, a hering, a lazac vagy a különféle rákok (garnéla, langusztina).
Vadhúst is sokkal gyakrabban fogyasztanak. Náluk nem a vaddisznó, a fácán, a nyúl vagy a szarvas dívik, inkább jávorszarvast, nyírfajdot vagy rénszarvast készítenek vacsorára. Ha nem vadat esznek, akkor jöhet a kacsa vagy épp a bárány, ami hagyományos karácsonyi étel arrafelé.
Hozzánk hasonlóan kedvelik a sört és a jó vörösborokat, bár ez utóbbiból inkább importra szorulnak, míg mi magyarok igencsak szerencsések vagyunk, hogy több termőterületről is csodás vörösborok kerülnek az asztalunkra.
Amíg mi főleg tehéntejet töltünk a pohárba és a legtöbb sajtunk is ebből készül, addig a norvég hűtőkben szinte biztosan megtalálható egy adag, édeskés, barna kecskesajt, a brunost.
Míg nekünk csak őseink tartottak szárított húst a nyereg alatt, a norvégoknál a mai napig igen kedvelt a spekemat, a szárított, füstölt hús, amit vékony, ropogós kenyérrel tesznek, tejföllel locsolják meg és egy korsó sört is kínálnak mellé. A hosszú tél miatt a skandináv országokban a tartósított élelmiszerek valóban jelentős szerepet játszanak mind a mai napig, a különféle módon tartósított húsok és halak részét képezik a mindennapjaiknak.
A spekemat mellett a lutefisk (a hónapok alatt érlelt, karácsonyi menübe szánt, hamulúggal készített hal) és a rakorret, a füstölt pisztráng is kedvelt csemege, bár a lutefisk kóstolása előtt a gázmaszk vagy legalább egy orrcsipesz beszerzése erősen javasolt.
A magyar konyhához hasonlatosan a norvégok is előszeretettel használják a különféle piros bogyós gyümölcsöket, nagyon népszerű az eper, a málna, és az áfonya. A bogyós gyümölcsöket mártásként, szörpként és lekvárként is viszont láthatjuk a norvég fogásokban.
A norvégok több kávét isznak a világon, mint a magyarok, sőt olyan sok fogy náluk, hogy kávéfogyasztásban világelsőnek számítanak. Nagyon szeretik az erős fekete kávét, s teából is főleg a fekete teát kedvelik.
Smalahove, sózott, szárított bárányfej, amelyet megfőznek, különféle főtt gyökérzöldségekkel kínálnak és a csontig elfogyasztanak. A pofahús mellett a szemeket is megeszik.
Akevitt, vagy más néven Akvavit, amely a norvég szeszgyártás csúcsa. A burgonyából erjesztett ital jellegzetes ízét és illatát a hozzáadott fűszerektől kapja. Legfőbb fűszere a kömény, de ánizs, kapor, édeskömény, kardamom és koriander is kerülhet a különféle változatokba.
A skandináv hagyományoknak megfelelően, a norvég konyhában is fontos szerep jut a húsgolyóknak. A norvégok állítják, hogy az általuk készített meatcakes sokkal finomabb, mint a svéd kötbullar.
Egyik kedvenc kenyerük a Lefse, amely egy tortilla lapra emlékeztető lapos kenyér. Különféle nyitott szendvicsekhez használják, de van, hogy csak vajjal megkenve, fahéjas cukorral megszórva fogyasztják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.