Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Érdekességek

„A feleségem készíti a legjobb rakott krumplit” – Vomberg Frigyessel beszélgettünk

Vomberg Frigyes
Vomberg Frigyes, a Séfek Séfe szigorú ítésze foodstylistként, szakoktatóként és séfként már számos elismerést szerzett – többek között háromszor is ő volt a magyar Bocuse d’Or csapat coacha. Most arról faggattuk, milyen gyakran ragad fakanalat otthon, mennyire kritikus az étellel, ha vendégségbe megy, és szerinte melyek egy jó séf legfontosabb tulajdonságai.

Vomberg Frigyes számára a konyha sosem volt idegen terep. Mivel a szülei is a vendéglátásban dolgoztak, már gyerekként belecsöppent a gasztronómia világába - sőt feleségével, Erzsébettel is munka közben, egy szálloda éttermében ismerkedtek meg. „Mindketten a Duna Intercontinentalban dolgoztunk, én a konyhán, ő pedig felszolgáló volt” - meséli Frigyes.

OTTHON IS GYAKRAN RAGAD FAKANALAT

„95 százalékban én főzök. A legtöbbször kívánságműsor van, és azt kell elkészítenem, amit a család szeretne. Mindig a lelkemre van kötve, hogy ne rugaszkodjak el nagyon az eredeti recepttől, maradjak tradicionális. Mivel nagyon válogatósak, oda kell figyelnem, mi a megrendelés. Tehát nálunk nagy szigor van.” Hozzáteszi, van egy étel, amit szerinte a felesége készít a legjobban: a rakott krumpli.

Elmondása szerint a családjával és a barátaival szemben egyáltalán nem kritikus. „Ha vendégségbe megyek, akkor nem kritizálni hívnak, hanem szeretetből. Így az étel értékelésénél nálam ilyenkor csak a szeretet számít.” A szakmabeliekkel azonban már kevésbé elnéző: „Egy étteremben az étel legyen finom. A körömpörkölttől kezdve a steakig én mindent szeretek, nálam az elkészítés a lényeg.”

Fotó: TV2/ Séfek Séfe
Fotó: TV2/ Séfek Séfe

Emellett arról is határozott elképzelése van, melyek egy jó séf nélkülözhetetlen tulajdonságai. „Legyen jó a munkabírása, ez nagyon fontos. Lássa globálisan az egész konyhát, az éttermet, tehát legyen jó szervezőkészsége, valamint csapatvezetésben is meg kell állnia a helyét. Nem mindig a legjobb séf a legjobb szakács. A séfnek ugyanis a szervezés, a csapatépítés és a kommunikáció az elsődleges feladata, a főzés csak másodlagos.”

A SÉFEK SÉFE LEGHATÁROZOTTAB ÍTÉSZE

Bár azzal pontosan tisztában van, milyennek kell lennie egy kitűnő séfnek, nem szívesen mérettetné meg magát a Séfek Séfében. „Én sosem tenném ki magam akkora stressznek, amiben a versenyzők vannak. Ezt meghagyom inkább nekik. Nekem épp elég azt levezényelni, amikor a csapatom stresszhelyzetbe kerül. Mintha egy maroknyi lepkét kéne egy kézben tartanom, akik szanaszét akarnak repülni. Ez nekem bőven elég.”

Viszont azoknak, akiket vonz a gasztronómia, nagyon is ajánlja a megmérettetést. „Azoknak javaslom a Séfek Séfében való szereplést, akik szeretnék magukat megmutatni, és új lehetőségeket kapni. Igaz, a végén csak egy nyerhet, de a műsor alatt rengeteget lehet tanulni és fejlődni” – mondja, majd mosolyogva megjegyzi: az 5 perc hírnév mindenkit megillet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.